Tko kaže da princes-krafne moraju uvijek biti slatke? Jednako su fine i slane! Ovih blagdana isprobajte ih u ukusnoj kombinaciji svježeg sira i dimljenog lososa.

Sastojci

Za tijesto
  • 250 ml
    vode
  • 120 ml
    ulja
  • 1/2 žličice
    soli
  • 150 g
    brašna
  • 4
    velika jaja
Za kremu
  • 375 g
    Zagrebačkog sira
  • 300 g
    Brzo & Fino domaćeg kiselog vrhnja
  • 1 žličica
    dijon senfa
  • 2 žličice
    sitno nasjeckanog kopra
  • 1 žličica
    soli
  • 100 g
    dimljenog lososa
  • Po želji
    svježe mljeveni papar
  • Po želji
    zrna nara za ukrašavanje

  • Za tijesto zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite dva velika lima papirom za pečenje.

  • U srednje velikoj posudi debelog dna pomiješajte vodu, ulje i sol te zagrijavajte dok ne zavrije.

  • Maknite s vatre pa kuhačom umiješajte brašno. Budite brzi i žustri te pazite da ne nastanu grudice.

  • Smjesu ostavite nekoliko minuta da se ohladi.

  • Polako dodajte jaja u 2 - 3 navrata, žustro miješajući nakon svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena, gusta i sjajna.

  • Smjesom napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom pa je istiskujte na lim u obliku krugova promjera oko 3 cm.

  • Tijesto istiskujte spiralno i lagano uvis, a ako nemate vrećicu za ukrašavanje, možete ga stavljati na lim i uz pomoć žličice. Ostavljajte dovoljno mjesta oko svake hrpice tijesta jer će tijekom pečenja poprilično narasti. Vrhove tijesta koji strše u vis spustite laganim pritiskom vlažnim prstom, da ne bi zagorjeli.

  • Pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok tijesto ravnomjerno ne poprimi tamnije smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije punjenja kremom.

     

  • Za kremu u zdjeli pomiješajte Zagrebački sir i kiselo vrhnje. Dodajte senf, kopar, sol i papar i sve dobro izmiješajte u glatku kremu.

     

  • Ohlađene princes-krafne prerežite na visini od 2/3.

  • Donji dio krafne napunite pripremljenom kremom pa na kremu stavite komadić dimljenog lososa.

  • Poklopite gornjom polovicom krafne i po želji na vrh stavite još malo kreme i zrno nara.

  • Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.