Penne s votkom jelo je talijansko-američke kuhinje koje je veliku popularnost steklo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mi smo ga osvježili Galbani mozzarellom jer sve je bolje sa sirom! Rezultat je jelo jednostavno za pripremu, kremasto i prepuno okusa, pa je odlično rješenje za brze obroke u tjednu.

Sastojci

  • 400 g
    tjestenine penne ili rigatoni
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1
    ljutika ili manja glavica luka, nasjeckana
  • 1 žlica
    koncentrata rajčice
  • 250 ml
    pasirane rajčice
  • 1 žličica
    šećera
  • 1 žličica
    bosiljka
  • 1
    mala suha ljuta papričica
  • 30 ml
    votke
  • 125 g
    Galbani mozzarelle, ocijeđene i narezane na kockice
  • Za posluživanje
    Ribanac

  • Tjesteninu skuhajte u puno slane kipuće vode prema uputama na pakiranju.

  • Kuhanu tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte oko 200 ml vode od kuhanja.

  • Dok se tjestenina kuha, pripremite umak.

  • U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na tome prepržite ljutiku.

  • Kad ljutika omekša, dodajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, šećer, bosiljak i ljutu papričicu.

  • Dobro sve promiješajte i pustite da zakuha, zatim umiješajte votku i nastavite kuhati još 5 minuta ili dok alkohol ne ispari.

  • Smanjite malo vatru pa umak krčkajte još 20-ak minuta ili dok se ne zgusne.

  • U umak ubacite kuhanu tjesteninu i podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine.

  • Dobro sve promiješajte i kratko kuhajte, samo da se sastojci povežu.

  • Maknite jelo s vatre i umiješajte kockice mozzarelle.

  • Odmah poslužite posipano Ribancem.