Recept - Desert

Ekleri s jagodama

Mirisne i ukusne domaće jagode kao stvorene su za lagane i kremaste deserte – isprobajte ih i u eklerima!

Sastojci

Za tijesto
  • 125 ml
    vode
  • 75 ml
    Dukat mlijeka
  • 75 g
    Dukat maslaca
  • 1/2 žličice
    soli
  • 1 žlica
    šećera
  • 150 g
    glatkog brašna
  • 3
    jaja
Za kremu
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 200 g
    Dukatele
  • 100 g
    Šećera u prahu
  • 1
    vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
  • 10
    jagoda, narezanih na ploške
Za glazuru
  • 2 - 3
    svježe jagode
  • 200 g
    šećera u prahu
  • 1 - 2 žlice
    vode, po potrebi
  • Po želji
    Prah sušenih jagoda

  • Za kremu:
    U zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag, Dukatelu, šećer u prahu i vanilin šećer.
    Sve miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i čvrstu kremu.
    Ovom kremom nadjenite eklere.

  • Za tijesto:
    Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
    U srednje velikoj posudi debelog dna pomiješajte vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol pa sve zagrijavajte dok ne zavrije. Maknite posudu s vatre pa u nju kuhačom umiješajte brašno. Budite brzi i žustri te pazite da ne nastanu grudice. Nastalu smjesu ostavite nekoliko minuta da se ohladi.
    Zatim polako dodajte jedno po jedno jaje miješajući mikserom nakon svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena, gusta i sjajna.
    Smjesom napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom pa je istiskujte na lim u obliku prutića dugih 4 – 5 cm.
    Ostavite dovoljno mjesta između svakog prutića jer će tijesto poprilično narasti tijekom pečenja. Vrhove tijesta koji strše u vis spustite tako što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom, kako ne bi zagorjeli.
    Prutiće pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok tijesto ravnomjerno ne poprimi tamniju, smeđu boju. Pečene eklere izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije punjenja kremom.
    Ohlađene eklere prerežite po dužini pa donje polovine nadjenite kremom od šlaga i Dukatele.
    Na svaki rasporedite i narezane jagode pa preklopite gornjom polovinom tijesta.
    Svaki ekler premažite glazurom i po želji ukrasite još kojom jagodom ili prahom sušenih jagoda, ako ga imate.
    Eklere odmah poslužite.

  • Za kremu:
    U zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag, Dukatelu, šećer u prahu i vanilin šećer.
    Sve miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i čvrstu kremu.
    Ovom kremom nadjenite eklere.

  • Za glazuru:
    Jagode usitnite u blenderu ili štapnim mikserom u glatku smjesu.
    Dodajte im šećer u prahu i sve žustro miješajte kako biste dobili glatku i sjajnu glazuru.
    Ako je glazura pregusta, razrijedite je kojom žlicom vode kako biste je lakše nanijeli na eklere.