Proso je žitarica sitnog okruglog zrna koja se u prehrani koristi od davnina. Ne sadržava gluten i može se pripremati na bezbroj načina, mljeti u brašno ili kuhati kao rižoto, odnosno prosoto. Kako bi bio kremast, a istovremeno lagan, prosotu na kraju kuhanja dodajte malo Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje.

Sastojci

  • 200 g
    pilećeg filea
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 glavica
    luka, narezanog
  • 1 režanj
    češnjaka, nasjeckanog
  • 2 srednje
    mrkve, narezane na kockice
  • 200 g
    graška
  • 125 g
    prosa
  • 400 ml
    pilećeg temeljca
  • 1 žličica
    timijana
  • 1/2 žličice
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
  • 200 ml
    Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje
  • Po želji
    ribani tvrdi sir

  • Pileći file narežite na kockice veličine zalogaja.

  • U tavi zagrijte dvije žlice maslinova ulja pa na njemu prepržite pripremljenu piletinu. Pržite je nekoliko minuta sa svake strane da dobije zlatnu boju.

  • Izvadite piletinu i ostavite je sa strane pa u tavu ubacite narezani luk. Pržite ga 3 – 4 minute neprestano miješajući dok potpuno ne omekša.

  • Zatim dodajte češnjak, mrkvu i grašak te sve nastavite pržiti neprestano miješajući.

  • Nakon toga dodajte proso i vratite piletinu koju ste ostavili sa strane. Sve dobro promiješajte pa prelijte pilećim temeljcem.

  • Začinite timijanom, solju i paprom, smanjite vatru i lagano krčkajte dok tekućina ne ispari.

  • Na kraju umiješajte lagano vrhnje za kuhanje, maknite tavu s vatre pa je ostavite poklopljenu desetak minuta da se okusi u njoj prožmu.

  • Jelo po želji poslužite posipano ribanim sirom.