Recept - Predjelo

Zvrkovi sa sirom

Zagrebački sir odličan je za razne kolače, pite i savijače. Ovaj smo ga put omotali u tanko razvučeno domaće tijesto i dobili male i jako ukusne zvrkove.

Sastojci

Za tijesto
  • 500 g
    bijelog glatkog brašna
  • 300 ml
    mlake vode
  • 2 žlice
    ulja
  • 1 žličica
    soli
  • Malo
    ulja za premazivanje
  • Malo
    sezama za posipanje
Za nadjev
  • 750 g
    President Zagrebačkog sira
  • 3
    jaja
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli

  • Za nadjev u zdjeli pomiješajte Zagrebački sir, jaja, kiselo vrhnje i sol.

  • Odložite nadjev u hladnjak dok pripremate tijesto.

  • Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno, vodu, ulje i sol.

  • Dobro sve miješajte dok se sastojci ne povežu, a onda krenite mijesiti. Tijesto treba dobro i dugo mijesiti kako bi postalo čvrsto i glatko.

  • Umiješeno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki dio formirajte u lopticu.

  • Premažite ih s malo ulja i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite sve tako barem pola sata da se odmori.

  • Stol prekrijte čistim stolnjakom i posipajte ga brašnom.

  • Stavite na stolnjak prvu lopticu tijesta.

  • Malo je spljoštite rukama pa razvaljajte valjkom što tanje možete.

  • Kad više ne ide, premažite tijesto uljem i ostavite ga da se odmori.

  • Sada možete krenuti razvlačiti tijesto dlanovima.

  • Krenite od sredine i lagano privlačite tijesto prema sebi. Budite nježni i strpljivi.

  • Krećite se oko stola i ponavljajte ovu radnju, a kad vidite da se tijesto skuplja, opet ga premažite s malo ulje i pustite da se odmori.

  • Ponavljajte ovako dok ne dobijete tanko i prozirno tijesto.

  • Sada tijesto premažite ranije pripremljenim nadjevom od sira i uz pomoć stolnjaka ga zarolajte. Zarolano tijesto zamotajte u mali zvrk i prebacite ga na lim koji ste obložili papirom za pečenje.

  • Ponovite postupak i s preostalim tijestom.

  • Kad ste formirali sve zvrkove/bureke, premažite ih s još malo ulja i posipajte bijelim i crnim sezamom ili sjemenkama po želji.

  • Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne dobiju lijepu smećkastu boju.

  • Pečene bureke izvadite na rešetku da se malo ohlade prije posluživanja.

  • Napomena: ako ne želite razvlačiti domaće tijesto, ovakve zvrkove možete napraviti i s gotovim korama za savijače. U tom slučaju trebat će vam osam velikih kora.