Recept - Predjelo, Glavno jelo

Zapečeni grah sa Salakisom

Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.

Sastojci

  • 480 g
    crvenog graha iz konzerve, opranog i ocijeđenog
  • 480 g
    bijelog graha iz konzerve, opranog i cijeđenog
  • 2 glavice
    luka
  • 1
    crvena rog paprika
  • 2 režnja
    češnjaka
  • 80 g
    pancete
  • 2 žlice
    ulja
  • 150 ml
    pasirane rajčice
  • 1 žlica
    koncentrata rajčice
  • 400 ml
    vode ili povrtnog temeljca
  • 1 žličica
    dimljene paprike
  • 1/2 žličice
    suhog bosiljka
  • 1
    lovorov list
  • Po ukusu
    sol
  • Po ukusu
    papar
  • 150 g
    President Salakisa
  • Po želji
    sjeckani peršin

  • Obje vrste graha operite pod mlazom hladne vode i dobro ga ocijedite.

  • Luk i papriku očistite i sitno narežite.

  • Češnjak nasjeckajte, a pancetu narežite na kockice.

  • U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu pržite luk i papriku dok potpuno ne omekšaju.

  • Dodajte češnjak i pancetu i nastavite pržiti dok se sve ne zarumeni.

  • Sada dodajte ocijeđeni grah, dobro sve promiješajte pa dodajte pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice i vodu.

  • Začinite sve dimljenom paprikom, bosiljkom, lovorovim listom, solju i paprom.

  • Smanjite vatru i kuhajte desetak minuta ili dok se sve malo ne zgusne.

  • Maknite lonac s vatre, kušajte i po potrebi doradite okuse solju i paprom.

  • Jelo prebacite u vatrostalnu posudu i po vrhu rasporedite mrvljeni Salakis.

  • Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu boju i postane gusto, oko 20 minuta.

  • Zapečeni grah izvadite iz pećnice, odmah ga posipajte sjeckanim peršinom i poslužite.