Palenta je vrlo svestrana namirnica koja uz malo mašte može biti sastojak mnogih zanimljivih jela. Odlično će, recimo, zamijeniti kruh u crostinima. U toj smo joj ulozi dodali sir grana padano, nadjenuli je finim raguom od gljiva i užitak je zagarantiran.

Sastojci

Za palentu
  • 220 g
    instant kukuruzne krupice
  • 800 ml
    vode
  • Dobar prstohvat
    soli
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 100 g
    sira Galbani grana padano, naribanog
  • 4
    sušene rajčice iz ulja, nasjeckane
  • Malo
    ulja za pečenje
Za ragu od gljiva
  • 250 g
    šampinjona
  • 100 g
    bukovača
  • 100 g
    svježih vrganja (ili 15 g suhih)
  • 1 glavica
    luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 žlica
    koncentrata rajčice
  • 1
    lovorov list
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 200 ml
    vermuta ili drugog slatkog bijelog vina
  • 200 ml
    povrtnog temeljca
  • 1 žlica
    maslaca
  • Po ukusu
    sol i papar

  • Za palentu:
    U loncu pomiješajte kukuruznu krupicu i vodu, dodajte sol pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom, neprestano miješajući.
    Kuhajte dok se sve ne pretvori u gustu kašu – palentu.
    Maknite lonac s vatre pa odmah umiješajte maslac, ribani sir i sjeckane suhe rajčice.
    Prebacite sve u manju kvadratnu posudu (23 x 23 cm), poravnajte i ostavite da se potpuno ohladi.
    Ohlađenu palentu narežite na krugove pomoću modlice za kekse ili je jednostavno narežite na kockice.
    Svaki komad prvo premažite maslinovim uljem pa ih sve posložite na lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
    Palenta je gotova kada se lijepo zarumeni.

  • Za ragu od gljiva:
    Gljive dobro obrišite i očistite od zemlje pa ih narežite na listiće.
    Luk narežite na kockice, a češnjak nasjeckajte.
    U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk.
    Kada luk omekša, dodajte gljive i malo ih posolite. Pirjajte sve dok gljive ne povenu, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još nekoliko minuta.
    Dodajte sada koncentrat rajčice, lovor i majčinu dušicu.
    Promiješajte pa prelijte sve vermutom.
    Kad ispari alkohol, dodajte temeljac, malo smanjite vatru i kuhajte dok se sve ne zgusne, oko 15 minuta.
    Maknite ragu s vatre, umiješajte u njega maslac, začinite solju i paprom pa odmah poslužite uz pečenu palentu.