Recept - Predjelo, Glavno jelo

Tacosi s falafelom i kockicama Salakisa

Falafel su pržene okruglice od slanutka karakteristične za kuhinje Bliskog istoka. U ovom receptu stavili smo ih u meksičke tortilje i postigli pravu fuziju okusa u kojoj Mediteran susreće Novi svijet.

Sastojci

Za falafel
  • 250 g
    suhog slanutka
  • 1 glavica
    luka, sitno narezana
  • 1 režanj
    češnjaka, sitno narezan
  • 1 žlica
    sjeckanog peršina
  • 1 žličica
    dimljene paprike u prahu
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1 žličica
    soli
  • 1/2 žličice
    kumina u prahu
  • Po želji
    suncokretovo ulje za prženje
Za serviranje
  • 10
    malih kukuruznih tortilja
  • 100 g
    rikule
  • 100 g
    cherry rajčica, narezanih
  • 3-4
    masline, narezane
  • 100 g
    sira Salakis cubes
  • 2 žlice
    limunova soka

  • Slanutak namočite u hladnoj vodi i ostavite ga tako najmanje 10 sati.

  • Operite ga i dobro ocijedite.

  • Prebacite ga u blender ili sjeckalicu te ga sameljite što je sitnije moguće.

  • Dodajte luk, češnjak, peršin, papriku, sol, kumin i maslinovo ulje pa još jednom sve izmiješajte kako bi se sastojci povezali.

  • Smjesu ostavite u hladnjaku sat vremena da se malo stisne.

  • Od ohlađene smjese vlažnim dlanovima oblikujte kuglice – falafel.

  • U dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje pa u njemu pržite pripremljene kuglice. Pržite ih po dvije minute sa svake strane da dobiju lijepu i ravnomjernu boju. Pržene kuglice izvadite iz ulja i dobro ih ocijedite na kuhinjskom ubrusu.

  • Tortilje lagano tostirajte na suhoj tavi.

  • Nadjenite svaku tortilju rikulom, na to stavile dvije kuglice falafela.

  • Dodajte rajčice, masline i kockice Salakisa, začinite limunovim sokom i odmah poslužite.