Klasično nedjeljno pečenje dobit će potpuno novo lice ako mu dodate puno mlijeka. Zahvaljujući tome meso će ostati mekano i sočno, a mlijeko će se pretvoriti u koncentrirani i jako ukusan umak.

Sastojci

Za pečenje
  • 2 kg
    svinjske lopatice bez kosti
  • Po želji
    soli
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 2 režnja
    češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 grančica
    ružmarina
  • 2 lista
    lovora
  • 1 žličica
    crvenog papra u zrnu
  • 1/2 žličice
    muškatnog oraščića
  • 200 ml
    vremuta
  • 700 ml
    Dukat mlijeka
Za krokete
  • 2 šalice
    vode
  • 1 ravna žličica
    soli
  • 1/2 šalice
    palente
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 30 g
    Sirela Ribanca
  • Malo
    maslinovog ulja

  • Meso dobro natraljte solju i ostavite ga u hladnjaku najmanje noć prije pripreme pečenja.

  • Prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka da dosegne sobnu temperaturu.

  • Zarolajte ga i učvrstite kuhinjskim koncem kako bi tijekom pečenja ostalo kompaktno.

  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

  • U velikoj gusanoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso.

  • Pržite ga sa svake strane po nekoliko minuta da ravnomjerno dobije boju.

  • Dodajte češnjak, ružmarin, papar i muškatni oraščić.

  • Sve prelijte vermutom i pustite da alkohol ispari.

  • Sada dodajte mlijeko, lagano kuhate dok ne zakuha.

  • Poklopite i prebacite sve u zagrijanu pećnicu i pecite 2 sata dok meso potpuno ne omekša.

  • Izvadite meso iz umaka, pokrijte ga folijom i ostavite ga na toplom.

  • Preostali umak i zgrušano mlijeko procijedite kroz sitno sito protiskujući ga kako bi izvukli što više sokova.

  • Procijeđeni umak reducirajte nad srednje jakoj vatri dok ne dobije gusti, zlatno-narančasti umak.

  • Pečeno meso narežite na tanke kriške i prelijte ga reduciranim umakom.

  • Poslužite uz krokete od palente koje možete pripremiti i dan ranije ili dok se meso peče na sljedeći način: u loncu zakuhajte vodu i sol.
    Dodajte palentu i kuhajte sve neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kašu.
    Umiješajte sada maslac i ribanac pa sve još jednom promiješate kako bi se sastojci povezali.
    Maknite s vatre i odmah prebacite u manju pravokutnu posudu.
    Palentu zagladite i ostavite je da se potpuno ohladi.
    Ohlađenu palentu prebacite na dasku za rezanje i narežite je na prutiće.
    Složite ih na pliticu za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i ubacite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
    Pecite ih oko 30 minuta ili dok ne postanu hrskavi.