Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Starinska pita od jabuka

Reska i mirisna jabuka najbolje dolazi do izražaja u nježnom prhkom tijestu. S klasikom ne možete pogriješiti, pogotovo kad miriše na djetinjstvo.

Sastojci

Za tijesto
  • 400 g
    oštrog brašna
  • 100 g
    šećera
  • 1
    prašak za pecivo
  • 200 g
    Dukat maslaca
  • 2
    žumanjka
  • Prstohvat
    soli
  • Po želji
    korica limuna
  • 2 žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
  • 800 g
    naribanih jabuka
  • Žličica
    cimeta
  • Po želji
    šećer
Za posipanje
  • Po želji
    šećer u prahu

  • U posudu od miksera stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Ako mijesite ručno, trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice.

  • Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto.

  • Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

  • Jabuke ogulite i naribajte, dodajte šećer i cimet pa promiješajte.

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

  • Lim dimenzija cca 20x30 cm premažite maslacem i pobrašnite.

  • Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim i utisnite.

  • Razvaljajte i drugu polovicu tijesta. Rasporedite nadjev po prvoj i prekrijte ga drugom polovicom tijesta.

  • Izbodite vilicom i pecite dok ne porumeni, oko 40 minuta.

  • Pitu po želji posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

    Recept: Uvijek gladna