Recept - Glavno jelo

Šakšuka sa Salakisom

Šakšuka je tradicionalno jelo Bliskog istoka koje se sastoji od jaja poširanih u umaku od rajčica. Gotovo jelo poslužuje se uz kruh, posipano svježim začinskim biljem, a u našem slučaju i uz puno President Salakisa.

Sastojci

  • 500 g
    svježih rajčica (ili 400 g pelata)
  • 1
    ljubičasti luk
  • 1 režanj
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 1/2 žličice
    harissa paste (ili dimljene ljute paprike)
  • Malo
    soli i papra
  • 4
    jaja
  • 2 žlice
    svježeg nasjeckanog peršina
  • 100 g
    sira President Salakis
  • Po želji
    kruh za posluživanje

  • Ako koristite svježe rajčice, operite ih, zarežite u križ na donjoj strani pa ih kratko blanširajte. Blanširane rajčice ogulite i narežite na kockice.

  • Luk također narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.

  • Na velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk. Pirjajte sve dok luk potpuno ne omekša. Dodajte češnjak i nastavite pirjati dok i on ne zamiriše.

  • Sad u tavu dodajte pripremljene rajčice (ili pelate), po potrebi ih podlijte s malo vode, dodajte harissu pa smanjite vatru.

  • Kuhajte tako dok ne dobijete gusti umak od rajčica, a pred kraj kuhanja doradite okus solju i paprom. 

  • Kad je umak gust, uz pomoć žlice u tavi napravite četiri udubine pa u svaku razbijte jedno jaje.

  • Jaja malo posolite, poklopite tavu i nastavite kuhati dok jaja ne postanu meko kuhana.

  • Jelo odmah poslužite posipano sa svježim peršinom i Salakisom.