Recept - Glavno jelo

Pot pie s piletinom

Pot pie je naziv za slane mesne pite koje se peku u dubokim keramičkim posudama prekrivene lisnatim tijestom. Iako se na prvu može činiti da zahtijevaju malo dužu pripremu, zapravo su vrlo brz i jednostavan obiteljski obrok.

Sastojci

  • 500 g
    pilećeg filea
  • 250 g
    šampinjona
  • 1 glavica
    luka, narezana
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 2
    mrkve, narezane na kockice
  • 1
    krumpir, narezan na kockice
  • 150 g
    smrznutog graška
  • 200 ml
    pilećeg temeljca
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • Po želji
    sol i papar
  • 200 ml
    Brzo & fino vrhnja za kuhanje
  • 2 x 250 g
    lisnatog tijesta
  • 1
    žumanjak

  • Pileći file narežite na kockice, a šampinjone na listiće.

  • U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na tome prepržite luk.

  • Kad omekša, dodajte meso i šampinjone te nastavite pržiti dok sve ne uhvati lijepu boju.

  • Zatim dodajte mrkvu, krumpir i grašak.

  • Začinite majčinom dušicom, solju i paprom pa prelijte temeljcem. Kuhajte na umjerenoj vatri dok sve ne omekša i zgusne se.

  • Na kraju kuhanja umiješajte Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, maknite s vatre i stavite sa strane.

  • Sve komade lisnatog tijesta tanko razvaljajte.

  • Jednu veću ili više manjih keramičkih posuda obložite lisnatim tijestom, dobro ga utisnite i izbodite vilicom.

  • Po lisnatom tijestu rasporedite pripremljeno punjenje i prekrijte drugim komadom tijesta do ruba posude. Eventualni višak odrežite.

  • Premažite razmućenim žumanjkom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 30 do 45 minuta.

  • Pečenu pitu ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi pa poslužite.