Zapakirali smo okuse jeseni u jedan kuglof. Tu su jabuke, cimet i đumbir, a dojam zaokružuju neodoljivi karamel-umak i čips od jabuka.

Sastojci

Za kuglof
  • 370 g
    brašna
  • 1 vrećica
    praška za pecivo
  • 1 vrećica
    vanilin šećera
  • 1 žličica
    cimeta
  • 1/2 žličice
    muškatnog oraščića
  • Prstohvat
    soli
  • 150 g
    smeđeg šećera
  • 3
    jaja
  • 200 ml
    biljnog ulja
  • 200 ml
    Dukat tekućeg jogurta
  • 2
    velike jabuke, oguljene i narezane na kockice
  • 2 žlice
    kandiranog đumbiran, nasjeckanog
  • Po želji
    čips od jabuke za posluživanje
Za karamel-umak
  • 150 g
    šećera
  • 40 ml
    vode
  • 60 g
    Dukat maslaca
  • 100 ml
    Dukat mlijeka
  • 1/2 žličice
    soli

  • U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. 

  • U drugoj posudi pjenasto umutite šećer s jajima, uljem i jogurtom.

  • Mješavinu jaja dodajte mješavini brašna i sve žlicom sjedinite u glatku smjesu. Nemojte previše miješati, tek toliko da se sastojci povežu.

  • Na kraju u smjesu umiješajte narezane jabuke i đumbir.

  • Kalup za kuglof premažite s malo maslaca i dobro ga posipajte brašnom pa ulijte pripremljenu smjesu.

  • U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite 50 minuta ili dok kuglof ne položi test čačkalicom.

  • Pečeni kuglof odmah preokrenite na žicu i ostavite da se ohladi.

  • Za karamel-umak: u loncu debljeg dna kuhajte šećer i vodu. Kad se šećer otopi i sve se zapjeni, smanjite malo vatru i kuhajte bez miješanja dok se ne karamelizira.

  • Oprezno umiješajte kockicu po kockicu maslaca, a na kraju i mlijeko uz energično miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

  • Ohlađeni kuglof poslužite preliven karamel-umakom i po žleji s čipsom od jabuke.