Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krem juha od pečenog češnjaka

Blagotvorna svojstva češnjaka dobro su poznata, ipak često ga izbjegavamo konzumirati svježeg zbog njegova oštra mirisa i okusa. Kod pečenog češnjaka toga se ne treba bojati - termičkom obradom postaje sladak i aromatičan. Upravo je pečeni češnjak zvijezda ove guste krem juhe kojoj je teško odoljeti.

Sastojci

Za juhu
  • 3 glavice
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 1 velika glavica
    luka, nasjeckana
  • 3 srednja
    krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 1
    lovorov list
  • 1 žličica
    majčine dušice
  • 250 ml
    temeljca (pilećeg ili povrtnog)
  • 1/2 žličice
    soli
  • 250 ml
    Brzo & Fino
  • Po želji
    papar
Za posluživanje
  • 4 kriške
    kruha
  • 2 režnja
    češnjaka
  • Malo
    maslinova ulja
  • Malo
    krupne morske soli

  • S tri cijele glavice češnjaka odstranite vanjsku tanku ljusku, ali nemojte ih guliti.

  • Nožem odrežite gornji dio svake glavice.

  • Složite glavice u malu posudu za pečenje, premažite ih jednom žlicom maslinova ulja, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok češnjak potpuno ne omekša i dobije lijepu zlatnu boju.

  • Pečeni češnjak izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi, zatim rukama istisnite pečene režnjeve češnjaka iz ljuske i ostavite ih sa strane.

  • U loncu zagrijte preostalu žlicu maslinova ulja i maslac.

  • Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok potpuno ne omekša.

  • Dodajte krumpir, lovorov list i majčinu dušicu te nastavite još malo pirjati.

  • Sada dodajte pečeni češnjak, sve zalijte temeljcem i začinite solju. Smanjite vatru i pustite da lagano krčka dok krumpir potpuno ne omekša.

  • Kuhanu juhu štapnim mikserom izradite u kremu.

  • Dodajte Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, promiješajte i kratko prokuhajte.

  • Na kraju okus doradite svježe mljevenim paprom i odmah poslužite uz prepečeni kruh s češnjakom.

  • Kriške kruha premažite s malo maslinova ulja. Češnjak narežite na ploške pa ih poslažite po kruhu.
    Posipajte s malo krupne morske soli. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva desetak minuta.