Ovaj jednostavni kolač s trešnjama nevjerojatno je pjenast, lagan i ukusan. Radi se od President Zagrebačkog sira bez laktoze, potpuno je bez brašna, a zaslađen je s tek malo kokosovog šećera, pa se njime mogu počastiti i oni kojima određene namirnice inače smetaju.

Sastojci

  • 3
    jaja
  • Prstohvat
    soli
  • 220 g
    President Zagrebačkog sira bez laktoze
  • 70 g
    kokosovog šećera ili drugog sladila po izboru
  • 2 žlice
    gustina
  • 1/2 mahune
    vanilije, ostrugane
  • 1 žličica
    ekstrakta naranče ili korica naranče
  • 200 g
    trešanja, očišćenih od koštica

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  • Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.

  • U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, sir, kokosov šećer, gustin, vaniliju i ekstrakt naranče.

  • Sve dobro izmiješajte kako bi postalo kremasto.

  • U smjesu od sira i žumanjaka umiješajte snijeg od bjelanjaka, u dva-tri navrata. Nježno ih sjedinite kako biste sačuvali što više zraka.

  • Dobivenu smjesu prebacite u manji pravokutni kalup koji ste obložili papirom za pečenje.

  • Po vrhu smjese rasporedite trešnje pa pecite sve u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva s ventilacijom, oko 30 minuta.

  • Pečeni kolač u kalupu ostavite da se ohladi do sobne temperature pa ga narežite i poslužite.