Recept - Predjelo, Glavno jelo

Flammkuchen

Flammkuchen je tradicionalno jelo francuskog Elzasa, regije u kojoj je većina stanovništva germanskog podrijetla. Radi se o tankom tijestu nadjevenom kiselim vrhnjem, karameliziranim lukom i špekom. Zbog toga flammkuchen često nazivaju i njemačko-francuskom pizzom, no od nje ga razlikuje hrskavo i vrlo tanko tijesto koje se priprema bez kvasca.

Sastojci

Za tijesto
  • 400 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 200 ml
    mlake vode
  • 2 žlice
    ulja
Za nadjev
  • 100 g
    špeka
  • 2 glavice
    luka
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja 20% mm
  • Prostohvat
    soli
  • Prstohvat
    muškatnog oraščića
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar

  • Za tijesto:
    U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa im dodajte vodu i ulje. Rukama ili mikserom umijesite glatko i čvrsto tijesto. Tijesto prebacite na radnu plohu i mijesite ga ručno još nekoliko minuta. Nakon toga formirajte ga u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se odmara dok pripremate nadjev.

  • Za nadjev:
    Špek narežite na kockice, a luk ogulite i narežite na tanke trakice.
    Zagrijte tavu pa na njoj prepržite kockice špeka dok ne postanu hrskave. Izvadite špek iz tave, ostavite ga sa strane, a na preostaloj masnoći pirjajte trakice luka dok potpuno ne omekšaju i lagano se ne karameliziraju. Po potrebi podlijevajte luk s malo vode.
    Karamelizirani luk maknite s vatre i ostavite ga sa strane.
    Brzo & Fino kiselo vrhnje izmiješajte s prstohvatom soli, muškatnim oraščićem i svježe mljevenim paprom.

  • Za slaganje:
    Odmoreno tijesto tanko razvaljajte valjkom za tijesto u pravokutnik veličine lima za pečenje.
    Prebacite razvaljano tijesto na lim koji ste obložili papirom za pečenje.
    Premažite tijesto pripremljenim kiselim vrhnjem, zatim rasporedite karamelizirani luk i pečeni špek.
    Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 15 minuta ili dok jelo ne postane lijepo rumeno i hrskavo.
    Pečeni flammkuchen izvadite iz pećnice, pričekajte nekoliko minuta da se malo ohladi, a zatim ga narežite i odmah poslužite.