Recept - Predjelo

Čvarkuše s cheddarom

Čvarkuše su omiljene slane pogačice i nezamjenjiva grickalica u zimskim mjesecima. Kako bismo se malo odmakli od klasičnih recepata, dodali smo im ribani cheddar pa dobili gurmanske pikantne zalogaje kojima je teško odoljeti.

Sastojci

Za tijesto
  • 500 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    soli
  • Po želji
    mljeveni papar
  • 100 g
    Sira President cheddar mature
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 1 žlica
    masti
  • 250 ml
    Dukat tekućeg jogurta
  • 100 ml
    mlake vode
Za nadjev
  • 300 g
    čvaraka
  • Po potrebi
    soli
  • 1
    žumanjak, za premazivanje

  • Izmiješajte brašno, sol, papar i ribani sir.

  • Potom dodajte kvasac, mast i jogurt.

  • Umijesite glatko tijesto (mikserom ili rukama). Po potrebi dodajte mlake vode kako biste dobili mekano i podatno tijesto.

  • Formirajte tijesto u kuglu i premažite ga uljem da se ne uhvati korica. Ostavite na toplom da se volumen udvostruči.

  • Čvarke sameljite u blenderu i po potrebi začinite solju.

  • Kad se tijestu udvostruči volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i valjkom stanjite u pravokutnik debljine pola centimetra.

  • Nadjev podijelite na dva dijela pa prvim dijelom premaže dvije trećine tijesta.

  • Zatim nepremazani dio prebacite preko trećine premazanog pa preko toga preostali dio. Princip slaganja je kao kod lisnatog tijesta.

  • Opet razvaljajte tijesto i ponovite postupak premazivanja s preostalim čvarcima.

  • Razvaljajte tijesto i ponovite preslagivanje.

  • Razvaljajte tijesto treći put na debljinu oko 2 cm i čašom ili okruglim kalupom izrežite pogačice.

  • Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da se još malo dižu dok se pećnica grije na 190 stupnjeva.

  • Prije pečenja ih premažite razmućenim žumanjkom.

  • Pecite ih dvadesetak minuta ili dok se lijepo ne zarumene i razlistaju.

  • Ostatke tijesta možete premijesiti i ponovno izrezati pogačice.