Kava i mascarpone uvijek su dobitna kombinacija. Ovog puta iskombinirali smo ih u prhkoj piti koju smo učinili još ukusnijom dodavanjem bogate čokoladne kreme. Još jedna slastica kojoj nećete moći odoljeti!

Sastojci

Za tijesto
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 100 g
    šećera
  • Prostohvat
    soli
  • 200 g
    Dukat maslaca, narezanog na listiće
  • 1
    žumanjak
Za čokoladnu kremu
  • 200 g
    čokolade za kuhanje
  • 150 g
    Brzo & FIno vrhnja za šlag
  • 50 g
    Galbani mascarponea
Za kremu od mascarponea i kave
  • 200 g
    Galbani mascarponea
  • 50 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 20 ml
    Skuhane espresso kave
  • 50 g
    šećera u prahu
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije ili ostrugana mahuna vanilije
  • Malo
    kakaa u prahu za posipanje

  • Za kremu od mascarponea i kave:
    U zdjeli za miksanje izmiješajte mascarpone, vrhnje za šlag, espresso kavu, šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
    Mikserom sve miješajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
    Kremu stavite u hladnjak do upotrebe.

  • Za čokoladnu kremu:
    Čokoladu sitno nasjeckajte i prebacite u zdjelu.
    Brzo & Fino vrhnje stavite u lončić i zagrijte ga do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
    Ostavite sve tako 5 minuta kako bi vruće vrhnje rastopilo čokoladu.
    Sada sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu. Zatim umiješajte mascarpone i ostavite sve da se tako ohladi i postane gusto poput čokoladnog namaza.

  • Za tijesto:
    U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
    Dodajte listiće maslaca pa ga prstima utrljajte u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.
    Ubacite i žumanjak pa sve zamijesite u glatko tijesto.
    Tijesto formirajte u disk, zamotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
    Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte na debljinu od 4 do 5 mm.
    Pažljivo ga prebacite u okrugli kalup za pite promjera 24 – 26 cm.
    Tijesto nabodite vilicom, prekrijte ga papirom za pečenje i sve opteretite suhim grahom ili rižom.
    Pecite ga tako, na slijepo, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 minuta.
    Nakon 20 minuta maknite s pite papir za pečenje i suhi grah pa je nastavite peći još 15 minuta ili dok ne uhvati lijepu zlatnu boju.
    Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ostavite je da se ohladi.

  • Slaganje pite: 
    Ohlađenu pitu prvo nadjenite ohlađenom čokoladnom kremom.
    Takvu stavite u hladnjak na nekih pola sata kako bi se čokoladna krema stisnula. Zatim je nadjenite kremom od mascarponea i kave te posipajte kakaom u prahu pa ponovo stavite u hladnjak na pola sata.
    Pitu poslužite ohlađenu.