Cantuccnii, poznati još kao cantucci ili biscotti, tradicionalni su talijanski hrskavi keksi iz toskanskog grada Prata. Obično se poslužuju uz desertno vino, ali isto su tako fini uz šalicu toplog mlijeka. U pravilu se pripremaju samo od badema, no nećete pogriješiti ako im dodate suho voće ili dio badema zamijenite pistacijama ili lješnjacima.

Sastojci

  • 300 g
    brašna
  • 3
    jaja
  • 80 g
    Dukat maslaca
  • 100 g
    šećera
  • 1
    vanilin šećer
  • 1 i 1/2 žličice
    praška za pecivo
  • Prstohvat
    soli
  • 110 g
    badema
  • 20 g
    suhih marelica i brusnica

  • Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i prstohvatom soli.

  • Dodajte jaja i maslac narezan na listiće.

  • Miješajte sve mikserom sa spiralnim nastavcima kako bi se sastojci povezali.

  • Bademe, marelice i brusnice grubo nasjeckajte pa i njih umiješajte u tijesto.

  • Kada tijesto više ne možete miješati mikserom, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite mijesiti rukama. Tijesto je dosta mekano i trebat ćete dobro pobrašniti i ruke i površinu.

  • Podijelite tijesto na tri približno jednaka dijela pa svaki formirajte u malu duguljastu štrucu.

  • Prebacite štruce na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, 30 – 35 minuta.

  • Pečene štruce ohladite 15-ak minuta pa ih prebacite na dasku za rezanje i oštrim nožem režite kose kriške debljine oko 1 cm.

  • Kriške poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih 10-ak minuta.

  • Izvadite ih, preokrenite i pecite još 10-ak minuta.

  • Pečene kekse dobro ohladite i čuvajte u kutiji do posluživanja.