Zanimljivosti

Sir & pivo

Da su sir i vino stvoreni jedno za drugo, nije ništa novo. Ta je ljubav stara koliko i njihovo postojanje i slavimo je svaki dan uz zalogaj sira i kapljicu vina. No, kombinacija sira i piva ljubav je novog doba i užitak koji danas poznaju tek rijetki znalci. 

U mnogim kulturama svijeta pivo i sir tradicionalno se poslužuju zajedno. Razlog njihova sljubljivanja vrlo je jednostavan. I pivo i sir proizvodi su sličnog porijekla i sličnog načina proizvodnje. Pivo se radi od žitarica; ječma, pšenice i hmelja, a mlijeko proizvode krave koje se vrlo često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji i pivo i sir prolaze proces fermentacije i upravo je njihovo porijeklo i način proizvodnje rezultat komplementarnosti okusa i mirisa.

Kod sljubljivanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara vašem nepcu, no kao i kod sljubljivanja sira i vina, važna je harmonija okusa tako da aroma i okus jednog ne nadmaše onog drugog u ovom nesvakidašnjem paru.

Prvo i svakako najvažnije je pravilo ravnoteže. Ako preferirate svjetlije, lakše pivo, poslužite ga uz manje aromatičan sir. Ako ste više ljubitelj tamnijeg piva, servirajte ga uz sir jače arome i okusa. Potom svakako razmislite o teksturi. Sir bogatije teksture savršeno će se slagati s pivom koje krasi izrazita pjenušavost. Ako ste u prilici, svakako razmislite i o porijeklu te sljubite pivo i sir koji potječu s istog geografskog područja. Također pripazite i na slaganje okusa. Primjerice, meki bijeli sir poput mozzarelle  sjajno će se sljubiti s laganim svijetlim pivom koje krasi blaga voćna aroma. No, i kontrast je nekad znak ukusne kombinacije. Sirevi su bogati masnoćama, dok pivo osvježava i pročišćava nepce. Isprobajte kombinaciju masnijeg sira i blagog, lagano ohmeljenog svijetlog piva.

Za koju god se kombinaciju odlučili, jedno je sigurno - uživat ćete u otkrivanju ukusne veze između piva i sira!