Zanimljivosti

Serviranje i čuvanje sira

Ukusno servirana sirna plata savršen je dodatak svakoj prilici jer se sir može jesti za doručak, ručak i večeru. Sir se poslužuje kao predjelo, u glavnom jelu ili nakon deserta. Ovdje doznajte neke korisne savjete o posluživanju sirne plate i čuvanju sira.

Kad pripremate sirnu platu kao predjelo, odabir ograničite na najviše pet vrsta jer sir je vrlo zasitan. Ako je riječ o desertnoj sirnoj plati, izaberite do devet vrsta sireva. Što je oku lijepo, bit će i nepcu: odaberite sireve različitih veličina, oblika, tekstura i boja. Jake sireve oštrog i intenzivnog okusa i mirisa ne stavljajte pokraj nježnijih, mladih sireva delikatnog okusa.

Prezentacija je pola uspjeha: koristite drvenu pliticu, dasku, mramornu ili staklenu ploču, slamnati podmetač ili košaricu; svježe i suho voće je dobrodošlo. Kruh i peciva poslužite odvojeno, najbolje narezano na manje komade ili kockice.

Sir čuvajte u hladnjaku zamotan u izvornu ambalažu, voštani papir ili u vakumiranoj posudi, kako ne bi izgubio vlagu. Nikako ne u posudi s drugim namirnicama izrazite arome jer sir diše pa bi mogao preuzeti neki miris i pokvariti se. Izvadite ga iz hladnjaka barem sat vremena prije posluživanja: njegovu potpunu aromu možete osjetiti jedino na sobnoj temperaturi. Vodite pritom računa da će meki sirevi prije postići sobnu temperaturu od tvrdih. Odmotajte ga iz izvorne ambalaže i režite neposredno prije serviranja jer se od toga trenutka počinje sušiti. Plave sireve dobro umotajte u njihovu ambalažu jer šire miris i plijesan na namirnice u njihovoj blizini.

Kasnonoćni zalogajčić sira može pomoći dobrom snu. Tome pridonosi triptofan, jedna od aminokiselina koje sadrži, a iznimno smanjuje stres i potiče san!S tručnjaci preporučuju da se obrok završi komadićem sira: visok postotak kalcija i fosfora iz sira jača zube i štiti ih od karijesa!