Zanimljivosti

Prevencija gripe i virusnih infekcija

Gripa i druge virusne infekcije, poznatije kao viroze, bolesti su karakteristične za hladniji dio godine. 

Osobito im pogoduju nagle promjene vremenskih prilika, od izrazito niskih temperatura, do često neugodnih zatopljenja ili "južine". Broj oboljelih od gripe i raznih viroza tada višestruko raste. Preživjeti zimu bez povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima, grlobolje, kašlja, kihanja i drugih neugodnih simptoma gripe i viroza moguće je, a preduvjet je aktivno jačanje prirodnog imuniteta organizma.

Kako to postići? Odgovor je samo jedan: prevencija! Pravilna i uravnotežena prehrana okosnica je zdravog života i očuvanja tjelesne cjelovitosti što osobito dolazi do izražaja u svim ekstremnim vremenskim situacijama. Zimski period sa svim svojim karakteristikama pravi je izazov organizmu. Upravo zbog toga zimi jedite zdravo, raznovrsno i umjereno, birajte namirnice bogate vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Svakako konzumirajte voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode. Funkcionalni jogurti b.Aktiv LGG® posebno su poželjni u hladnijem dijelu godine jer sadrže visokovrijednu mljekarsku kulturu LGG®, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta te antioksidans vitamin E. Baš zato u prehranu svakako uvrstite b.Aktiv LGG, jedini je mliječni proizvod s mljekarskom kulturom zaštićenog naziva LGG® na tržištu u našoj regiji.

Također, u zimskim mjesecima nipošto ne smijemo zaboraviti preporuku o unosu dostatne količine tekućine u organizam. Radi se o već dobro poznatih osam čaša ili oko dvije litre tekućine dnevno.

Tjelesna aktivnost osobito je značajna za očuvanje zdravlja i opće ravnoteže organizma. Pronađite oblik aktivnosti ili sporta koji vam najviše odgovara, redovno provodite vrijeme u šetnji, planinarenju ili u nekim drugim sportskim aktivnostima.

Ne zaboravite! Razinu stresa, koji je izrazito štetan za zdravlje i kvalitetu života, pokušajte svesti na najnižu moguću razinu, a to se postiže upravo pravilnom i uravnoteženom prehranom, umjerenom tjelesnom aktivnošću te svakako zdravim i pozitivnim stavom prema drugim ljudima i okolini.