Zanimljivosti

Kako nastaje jogurt?

Jogurti predstavljaju mnogo više od osvježavajućeg mliječnog užitka - prirodno su hranjivi i korisna su nadopuna zdravoj prehrani koja će vaš organizam opskrbiti prijeko potrebnim bjelančevinama i kalcijem.

Pa kako nastaje jogurt?
U suvremenim industrijskim uvjetima proizvodnje jogurta, mlijeko se pasterizira (kako bi se osigurala zdravstvena ispravnost proizvoda), zatim slijedi homogenizacija (kako bi se spriječilo izdvajanje mliječne masti) te se, naposljetku, pri temperaturi od 37 °C do 45 °C dodaju bakterije mliječno-kiselog vrenja.

Tijekom procesa fermentacije, bakterije mliječno-kiselog vrenja fermentiraju mliječni šećer (laktozu) u mliječnu kiselinu, pri čemu se dobiva karakterističan okus i konzistencija jogurta. Jogurt se zatim hladi kako bi zadržao svježinu i ostale karakteristike svojstvene samo njemu. Mljekarske kulture proizvedene u strogo kontroliranim industrijskim uvjetima jamče kontinuiranu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost.

Zahvaljujući kvaliteti mlijeka od kojeg se spravljaju, suvremenoj tehnologiji u preradi mlijeka i proizvodnji jogurta te visokim higijenskim standardima, jogurt danas ima dulji vijek trajanja. Ako se čuva u hladnim uvjetima pri temperaturi od 4 °C do 8 °C, neotvoren jogurt može trajati i do trideset dana.

Važno je znati da konzumiranje jogurta poboljšava ravnotežu crijevne mikroflore te se posebno preporučuje u slučaju proljeva i nadraženosti debelog crijeva, a dugotrajnijom konzumacijom jača se prirodni imunitet organizma na patogene bakterije. Uz to, bogat je kalcijem te pomaže u prevenciji osteoporoze, a i odlična je alternativa za sve osobe koje pate od netolerancije na mliječni šećer (laktozu).

Uz tradicionalni čvrsti tip jogurta, bogatog i blago kiselkastog okusa, sve popularniji su i tekući jogurti u plastičnim bočicama s čepom, praktični za svakodnevnu, brzu konzumaciju, u skladu s vašim životnim tempom.