Vijesti

Dukat predstavio velik društveno odgovoran projekt Hrana se ne baca

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji se obilježava 29. rujna, Dukat je predstavio višegodišnji edukativni projekt Hrana se ne baca kojim se nadovezuje na aktivnosti koje provodi s ciljem smanjenja otpada od hrane. 

Naime, Dukat je najveći donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji koji hranu sustavno donira od 2015. godine i tako potrebitim građanima diljem zemlje osigurava milijun mliječnih obroka godišnje.

Kroz svoju diskontnu maloprodajnu mrežu Dukat omogućuje kupnju proizvoda s kraćim rokom trajanja po značajno sniženim cijenama, čime također utječe na smanjenje otpada od hrane.

Nadalje, početkom godine Dukat je pristupio Dobrovoljnom sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane koji je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede.

Predstavljanje projekta bila je idealna prilika i za panel-raspravu „Imaju li današnji potrošači razvijenu svijest o odgovornom postupanju s hranom i kako institucije i tvrtke mogu pomoći u edukaciji?“ na kojoj su sudjelovali zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, direktor Dukata Zoran Ković, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović i Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin i zagovornik zero food waste koncepta kulinarstva. 

„Iako je Hrvatska relativno dobra po količini bačene hrane u EU, od nas je po tom pitanju bolja samo Slovenija, u segmentu kućanstva situacija je nešto drugačija. Naime, hrvatska kućanstva u stvaranju otpada od hrane na razini zemlje sudjeluju s čak 76 posto, dok kućanstva na razini EU stvaraju 53 posto ukupnog otpada od hrane. Upravo stoga smo projekt usredotočili na segment kućanstva i njime dajemo praktična znanja i rješenja kako da kao pojedinci i društvo postanemo odgovorniji prema hrani i planetu“, izjavio je tom prilikom Zoran Ković, direktor Dukata.

Projekt Hrana se ne baca obuhvaća niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost i zaposlenike Dukata, interaktivnih kvizova za djecu i odrasle i suradnje sa školama diljem zemlje, a središnje mjesto dijeljenja znanja i komunikacije s građanima jest mrežna stranica  www.HranaSeNeBaca.hr. Dukat je najavio i za javnost otvorene projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Just eat it – a food waste story“ koji se bavi problemom prekomjernog bacanja hrane i preispituje ponašanja suvremenog društva. Projekcije ovog poučnog i istovremeno šokantnog dokumentarce kreću u studenome jer se u blagdanskom razdoblju nerijetko generira značajno više otpada od hrane u odnosu na ostatak godine.

Projekt Hrana se ne baca podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te gradovi u kojima se nalaze Dukatove tvornice – Bjelovar i Karlovac.

20.9.2023.