Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Tart s kremom od naranče i kardamoma

Prhko, hrskavo tijesto i bogata, aromatična krema od naranče obogaćena kardamomom čine ovaj jednostavni desert koji svoju teksturu i okus duguje i Dukat maslacu.

Sastojci

Za tijesto - za kalup promjera 23 cm
  • 250 g
    brašna
  • 130 g
    Dukat maslaca
  • 30 g
    šećera
  • 1
    jaje
  • Pstohvat
    soli
  • Prstohvat
    praška za pecivo
Za kremu
  • 110 ml
    soka od naranče
  • Korica 1/2
    naranče
  • 2
    jaja
  • 5
    žumanjaka
  • 5 sjemenki
    kardamoma
  • 120 g
    Dukat maslaca
Po želji
  • Brzo & Fino slatko vrhnje
  • Korica naranče

  • Umijesite tijesto tako da prosijanim suhim sastojcima dodate na kockice narezan dobro ohlađen maslac.

  • Propulsirajte kratko u multipraktiku ili rukama utrljajte suhe sastojke u maslac pazeći da se pritom ne otopi.

  • Kad postignete mrvičastu teksturu, umijesite razmućeno jaje pa tijesto oblikujte u disk i stavite u hladnjak na pola sata.

  • Nakon toga tijesto ravnomjerno razvaljajte na oko 2 mm debljine, utisnite u kalup i izbodite vilicom.

  • Po tartu rasporedite suhe grahorice ili, ako ih imate, posebne kuglice namijenjene pečenju „na prazno“. Stavite peći na 180 stupnjeva i nakon 15-ak minuta istresite „punjenje“ pa vratite u pećnicu dok tijesto ne dobije lijepu boju, još 10-ak minuta.

  • Pustite da se tijesto nakon pečenja hladi. Za to vrijeme pripremite kremu: pomiješajte sve sastojke osim maslaca (sjemenke kardamoma prethodno zgnječite u mužaru) i kuhajte ih na pari, na laganoj vatri, uz neprestano miješanje.

  • Kad se krema zgusne i poprimi teksturu pudinga, sklonite je s pare i umiješajte na kockice narezan maslac.

  • Izlijte kremu na ispečeno i ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na minimalno 2-3 sata.

  • Po želji, na vrh naribajte još malo narančine korice i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

     

    Recept: Kužinica