Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Namaz od pečenih paprika i Salakisa

Sandra nam je pripremila Salakis u malo drugačijoj kombinaciji od onih uobičajenih, i savršeno se uklopio s pečenim paprikama i češnjakom u namaz ili dip koji možete poslužiti u svakoj prilici uz tortille, grissine, krekere, bruschette ili topli tostirani kruh.

Sastojci

  • 5-6
    velikih pečenih paprika
  • 125g
    President Salakisa
  • 2
    veća režnja češnjaka
  • 2-3
    velike žlice maslinovog ulja
  • prstohvat
    soli, mljevenog papra i po želji mljevenog chilija
  • par
    grančica svježeg timijana, majčine dušice ili origana

Treba vam svega nekoliko sastojaka i malo vremena.

KULINARSKI SAVJET: U staklenci u hladnjaku, neotvoreno, ovaj dip možete čuvati oko 5-7 dana. Jednostavno, mirisno i fino, baš za uživanje!

  • Ako imate pečene paprike u zamrzivaču, odmrznite ih dan ranije. Ako imate u teglicama, izvadite 5-6 komada pa ih dobro ocijedite. Ako nemate pečenih paprika, ispecite ih u vrućoj pećnici na 200 stupnjeva, ogulite ih i očistite ih od koštica. Pustite ih da se dobro ohlade.

  • Paprike ubacite u sjeckalicu ili u posudu u kojoj ćete ih usitniti štapnim mikserom, dodajte maslinovo ulje, natrganu fetu, timijan ili origano, na sitno sjeckani češnjak i dobro usitnite.

  • Probajte je li vam namaz dovoljno slan, ako nije dodajte zrno soli, odnosno dosolite prema ukusu. Popaprite i dodajte malo mljevenog chilija (ako volite ljuto). I dobro izmiješajte kuhačom ili špatulom.

  • Služite u širokoj zdjelici uz dodatak timijana i grubo natrgane fete uz tortille, grissine, krekere, kao dodatak bruschettama ili uz topli tostirani kruh.

  • Ako dip nećete služiti odmah, stavite ga u steriliziranu staklenku, prelijte maslinovim uljem i spremite u hladnjak za neku vašu prigodu.