Camembert - francuski gastronomski amblem

Camembert je meki punomasni kravlji sir s bijelom plemenitom plijesni.

Intenzivnog je okusa, voćan, podatan i gladak, svjetlo je žute boje i mekan u sredini, a korica mu je tanka i bijela. Najbolje prija uz meso, vino, komadić kruha ili uz voće i orašaste plodove. Prije konzumacije sir treba obvezno ostaviti neko vrijeme izvan hladnjaka da na sobnoj temperaturi razvije puni okus i miris.

Uz camembert najbolje prijaju crvena voćna vina, poput merlota i cabernet sauvignona.

Camembert je dostupan u pakiranju od 120 i 250 g.

Priča o podrijetlu

Podaci govore da je camembert počela proizvoditi izvjesna Marie Harel još u 18. stoljeću u istoimenom normandijskom selu prema receptu jednog opata iz pokrajine Brie. Svjetsku slavu camembert je počeo stjecati krajem 19. stoljeća, otkad se oprema u karakteristične okrugle drvene kutijice, koje mu tijekom transporta čuvaju svježinu i oblik. Tako je ubrzo prešao Atlantik i postao omiljen i u Americi.

  • President Camembert 120 g
  • Camembert, 250 g
President Camembert 120 g

President Camembert, 120 g

Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g
Energ. vrijednost1476 kJ / 357 kcal
Masti32,0 g
od kojih zasićene masne kiseline20,4 g
Ugljikohidrati0,2 g
od kojih šećeri0,2 g
Bjelančevine17,0 g
Sol1,7 g