Emmentaler – prepoznatljivo dobar

Emmentaler je žuti polutvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka s karakterističnim rupama, izrazito slatkasto bademastog okusa, podrijetlom iz švicarske doline rijeke Emme u blizini francuske granice.

Za Président Emmentaler biraju se dijelovi iz sredine koluta - samog "srca" sira jer taj dio ima najbolju aromu i karakterističan voćni okus. Président Emmentaler je i prehrambeno visokovrijedna namirnica jer 100 g sira sadrži oko 800 mg kalcija, što je 100% dnevno preporučenih količina.

Uz Président Emmentaler odlično prijaju lagana voćna crvena i bijela vina, kao što su žlahtina, chardonnay, sivi pinot, sauvignon, portugizac ili beaujolais.

Emmentaler je dostupan u pakiranju od 250 g i 2,6 kg te ribani u vrećici od 200 g.

Kako nastaju rupe u ementaleru?

Karakteristične se rupe pojavljuju u posljednjoj fazi proizvodnje sira kao proizvod metabolizma mikroorganizama koji sudjeluju u procesu zrenja sira. Veličina, oblik i broj rupa ovise o uvjetima okoline u kojoj sir dozrijeva. Samo iskusni majstori sirari znaju uskladiti uvjete zrenja kako bi rupe u siru bile ravnomjerno raspoređene. Poznata je izreka švicarskih sirara "svatko zna napraviti rupe u siru, ali samo Švicarci znaju napraviti sir s rupama".

  • President Emmentaler ribani, 200 g
  • Emmentaler, 250 g
  • Emmentaler, 2,6 kg
President Emmentaler ribani, 200 g

President Emmentaler ribani, 200 g

Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g
Energ. vrijednost1530 kJ / 368 kcal
Masti28,0 g
od kojih zasićene masne kiseline17,0 g
Ugljikohidrati<0,5 g
od kojih šećeri<0,5 g
Bjelančevine29,0 g
Sol1,0 g