Mascarpone - krem sir za posebne prilike

Mascarpone je svježi meki sir od kravljeg mlijeka izrazito mliječno bijele boje i svilenkasto kremaste strukture, poput najfinijeg pudinga.

Prema nekima, mascarpone uopće ne pripada porodici sireva jer mu je proizvodnja sličnija procesu dobivanja skute ili jogurta. Mascarpone sadrži visoki udio masti, čak oko 75%, a konzistencija mu varira od proizvođača do proizvođača pa je ponekad poput vrhnja, a ponekad čvrst poput maslaca.

Najčešće se koristi u pripremi mnogih vrhunskih talijanskih deserata poput tiramisua, zabaglionea i različitih krema, zatim različitih slatkih jela, kremastih kolača i torti od sira. Odličan je i poslužen samostalno uz jagode ili šumsko voće, a uz dodatak finog likera, kakaa ili kave pretvara se u pravi dekadentni desert. U Italiji se često koristi i u slanim namazima uz dodatak inćuna ili slanih srdela, senfa i začinskog bilja, a ponekad zamjenjuje maslac ili parmezan pri zgušnjavanju rižota.

Galbani Mascarpone dostupan je u praktičnim plastičnim kadicama od 250 g i 500 g.

Priča o podrijetlu

Mascarpone potječe iz talijanske pokrajine Lombardije, odnosno područja jugoistočno od Milana. Podaci pokazuju da se javlja već u kasnom 16. stoljeću. Što se tiče samog imena, postoji nekoliko teorija o njegovu nastanku. Jedna kaže da je ime dobio po izvornom proizvodu mascarpa, koji se dobiva od sirutke zrelog sira stacchino, ili od mascarpie, dijalektalnog naziva za ricottu. Budući da se ponekad zove i mascherpone, nagađa se da bi ime moglo potjecati od imena obitelji Mascherpa koja je imala imanje pod nazivom Cascina Macherpa na pola puta između Milana i Pavie.

Više informacija o Galbani proizvodima pronađite ovdje.

  • Mascarpone, 250 g
  • Mascarpone, 500 g
Mascarpone, 250 g

Mascarpone 250 g

Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g
Energ. vrijednost1680 kJ / 408 kcal
Masti41,5g
od kojih zasićene masne kiseline28,5g
Ugljikohidrati4,0g
od kojih šećeri3,0g
Bjelančevine4,5g
Sol0,08g