Galbani Gorgonzola – izvorni talijanski okus

Gorgonzola je meki punomasni, srednje zreli sir s plavom plemenitom plijesni proizveden od kravljeg mlijeka.

Snažnog je, ali ugodnog okusa, s tipičnim crtama maslinasto zelene boje koje podsjećaju na mramor. Karakterističan okus gorgonzole nepresušan je izvor kulinarskih inspiracija pa će tako obogatiti najrazličitija jela - od predjela do deserta. Primjerice, gorgonzola je neizostavan sastojak poznate pizze quattro formaggi. Dodaje se u umake tjesteninu i salate, uz njoke od krumpira, biftek ili pred kraj pripreme u rižota. Preporuka: sir izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije konzumacije kako bi na sobnoj temperaturi razvio puni okus i miris. Uz gorgonzolu poslužite graševinu, postup ili bolji plavac i gozba je pred vama.

Galbani Gorgonzola cremoso blaže je arome i kremaste strukture, a dostupna je u praktičnom pakiranju od 150 g.

Priča o podrijetlu

Povijest gorgonzole seže u 10. stoljeće, a prvi pisani dokazi o njezinu postojanju potječu iz 879. godine. Legenda govori da su lokalni sirari imali previše sira stracchina (stracca je lokalna vrsta krave). Kako nisu znali što bi s njim, ostavili su ga u špiljama u blizini sela Gorgonzola da ne propadne. Kad su se nakon nekog vremena vratili i vidjeli da je sir "popljesnivio", isprva su ga mislili baciti, no tada su ga kušali i tada počinje priča o njegovoj slavi.

Smatra se da gorgonzola ima i blagotvorni utjecaj na zdravlje, kao i da su veliki obožavatelji gorgonzole ne samo izvrsnog zdravlja, nego i da dugo žive.

Više informacija o Galbani proizvodima pronađite ovdje.

Gorgonzola cremoso, 150 g

Gorgonzola cremoso
150 g

Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g
Energ. vrijednost1339 kJ / 293 kcal
Masti27,0g
od kojih zasićene masne kiseline18,8g
Ugljikohidrati1,0g
od kojih šećeri0g
Bjelančevine19,0g
Sol1,4g