Pitanja i odgovori

Zanima vas što se krije iza kompliciranih pojmova - pasterizacija i homogenizacija mlijeka? Kako LGG djeluje na naše zdravlje i koja je razlika između probiotika i prebiotika? Na pravom ste mjestu jer ovdje ćete naći odgovore na sva pitanja o mliječnim proizvodima i njihovu utjecaju na zdravlje.
Odabirom i klikom na određeno pitanje, otvara vam se odgovor.

Imate li pitanja, pohvale ili primjedbe molimo vas da nas kontaktirate na
besplatni potrošački telefon 0800 277 277 ili putem elektronske pošte dukat-info@dukat.hr

 

Što je to BIO mlijeko?

Dukat BIO mlijeko trajno je mlijeko proizvedeno prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje, koja su regulirana Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, NN 139/2010.

Jesu li BIO, EKO i organski proizvodi jedno te isto? Što znači BIO?

"BIO", "organsko" i "EKO" oznake su koje mogu nositi proizvodi koji su proizvedeni prema strogim propisima i načelima ekološke poljoprivrede, koja su regulirana Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, NN 139/2010. Spomenuti Zakon usklađen je s legislativom Europske unije.

U čemu je vrijednost BIO mlijeka?

Dukat BIO mlijeko proizvodi se u skladu s načelima ekološke poljoprivrede, koja ima pozitivne učinke na zdravlje i plodnost tla, čistoću vode, zraka i biološku raznolikost.

Što predstavlja oznaka "Hrvatski EKO proizvod"?

Oznaka "Hrvatski EKO proizvod" potrošaču predstavlja garanciju da je proizvod proizveden sukladno načelima i propisima ekološke proizvodnje. Oznaku "Hrvatski EKO proizvod" proizvođačima izdaju kontrolna tijela odnosno  nadzorne stranice, ovlaštene od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Dobivanje oznake "Hrvatski EKO proizvod" povezano je s cijelim sustavom kako proizvodnje tako i stručnog nadzora te certifikacije.
Pravo na korištenje znaka "Hrvatski EKO proizvod" na svojim proizvodima imaju proizvođači koji su od pravne osobe za postupak potvrđivanja ishodili dokument zvan Potvrdnica, koja se izdaje na period od jedne godine te  uz deklaraciju potvrđuje ekološku porijeklo i kvalitetu proizvoda.
Resorno je ministarstvo ovlastilo nadzorne stanice, pravne osobe i laboratorije u svrhu kontrole nad ekološkom proizvodnjom.

S čime se hrane krave koje daju BIO mlijeko?

Ekološka proizvodnja mlijeka podrazumijeva kompleksan sustav uzgoja mliječnih krava baziran na strogim načelima i propisima ekološke proizvodnje. Mliječne farme certificirane za ekološku proizvodnju mlijeka predstavljaju zatvoreni, agro-ekosustav u kojem se odvija niz procesa; od ekološke biljne proizvodnje za prehranu životinja, proizvodnje prirodnih fertilizatora tla, ekološke i cjelovite prehrane životinja do u konačnici proizvodnje mlijeka iz ekološkog uzgoja. Mliječne krave u ekološkoj proizvodnji mlijeka hrane se cjelovitom, organskom hranom, proizvedenom prema načelima ekološke biljne proizvodnje.

Što znači broj koji je otisnut na ambalaži Dukat BIO mlijeka?

Broj HR-EKO-02, koji se nalazi ispod oznake Hrvatski EKO proizvod, kodni je broj Prve ekološke stanice, kontrolnog tijela ovlaštenog za certificiranje i kontrolu subjekata registriranih za ekološku proizvodnju.
Broj 00488/0411-1238, otisnut ispod oznake roka trajanja Dukat BIO mlijeka, broj je Potvrdnice o upisu KIM Mljekare Karlovac u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Na koji način točno proizvodnja BIO mlijeka pozitivno utječe na okoliš?

Otkupom i preradom mlijeka iz ekološkog uzgoja od strane Dukata te odabirom Dukat BIO mlijeka od strane potrošača, zajednički potičemo preobrazbu konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju, koja pozitivno utječe na zdravlje i plodnost tla, čistoću traka, voda i bilošku raznolikost.
Više informacija o ekološkoj poljoprivredi možete pronaći na internetskim stranicama Prve ekološke stanice,  kontrolnog tijela ovlaštenog za certificiranje i kontrolu subjekata registriranih za ekološku proizvodnju - prvaekoloska.hr, odnosno u Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (NN 139/10) te  pripadajućim pravilnicima

Što je pasterizacija?

Pasterizacija je tehnološki proces obrade mlijeka zagrijavanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.

Što je sterilizacija?

Sterilizacija je proces termičke obrade mlijeka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziran tako da se sačuvaju svi vrijedni sastojci mlijeka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore.

Što je homogenizacija?

U mlijeku se mliječna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mliječne masti u mlijeku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mliječne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mlijeko ima intenzivniju bijelu boju, puniji okus, a na površini nema izdvojenog sloja mliječne masti.

Da li su sva Dukat mlijeka homogenizirana?

Bilo da se radi o svježem ili trajnom mlijeku robnih marki Dukat, Mlijeko velebitskih pašnjaka ili KIM, sva su mlijeka homogenizirana. Ovisno o legislativi pojedinih zemalja gdje se mlijeko stavlja na tržište, ovisi hoće li informacija o homogenizaciji biti naznačena na ambalaži proizvoda ili ne.

Što čini “trajne” mliječne proizvode trajnim?

Produžena trajnost proizvoda postiže se isključivo termičkom obradom mlijeka, procesom kratkotrajne sterilizacije, kada se mlijeko nekoliko sekundi izlaže temperaturi iznad 100 ºC. Na taj način uništavaju se svi vegetativni oblici mikroorganizama i njihove spore, a u potpunosti se čuva nutritivna vrijednost proizvoda. Ovako obrađeni proizvodi pune se u višeslojnu Tetra Pak ambalažu u visoko higijenskim uvjetima. Trajni proizvodi čuvaju se se na sobnoj temperaturi prije otvaranja. Nakon otvaranja potrebno ih je čuvati u hladnjaku.
Trajni mliječni proizvodi Dukata: trajna mlijeka, trajno mlijeko 7 vitamina, Omega 3, Kalcij+ i Lagano jutro, čokoladno mlijeko, vrhnje za šlag, vrhnje za kuhanje i umaci.

Proizvode li se Dukat proizvodi od domaćeg ili uvoznog mlijeka?

Proizvodi robnih marki Dukat i Sirela, proizvedeni u Hrvatskoj, proizvode se od domaćeg mlijeka najviše kvalitete. Dukat je najveći otkupljivač svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj, sa 43% tržišnog udjela u ukupnom otkupu mlijeka u Hrvatskoj.

Što je glikemički indeks hrane?

Glikemički indeks - GI faktor - je kategoriziranje hrane prema njezinu utjecaju na razinu glukoze u krvi. Vrste namirnica koje imaju glikemički indeks od 1 do 50 spadaju u nisku GI skupinu. Hrana koja ima GI od 50 do 75 spada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 do 100 spada u hranu visokog glikemičkog indeksa.

Koje nisko energetske proizvode Dukat ima u svom asortimanu?

Prateći trendove u prehrambenoj industriji te želje i potrebe potrošača, Dukat je razvio liniju visoko hranjivih, ali nisko energetskih proizvoda, kao što su trajna mlijeka sa 0,5% i 0,9% mliječne masti, svježe mlijeko s 1,5% mliječne masti, ab kultura natur i ab kultura voćnih okusa, linija proizvoda b.Aktiv LGG, svježi posni sir, light mliječni namazi i tekući jogurti s 0,5% mliječne masti.

Koji proizvodi ne sadrže gluten?

Gluten je bjelančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a nepodnošljivost organizma na tu bjelančevinu manifestira se kao bolest pod nazivom celijakija. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se javlja kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Dukatovi proizvodi koji sadrže bilo koji alergen ili gluten imaju naznačenu prisutnost alergena /glutena na pakiranju proizvoda. Proizvodi koji sadrže gluten imaju naznačeno "sadrži gluten" na pakiranju proizvoda, na kraju popisa sastojaka.

Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane - prehrambena vlakna biljnog podrijetla, uglavnom iz korijena cikorije, koji povoljno utječu na organizam domaćina selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnosti jedne (Bifidobacterium bifidum) ili ograničenog broja bakterija u debelom crijevu, što ima blagotvoran učinak na zdravlje domaćina.

Koji Dukatov proizvod sadrži prebiotike?

Trajno mlijeko Kalcij+ obogaćeno je prebioticima inulinom i oligofruktozom. To su prirodna, neprobavljiva prehrambena vlakna koja pospješuju apsorpciju kalcija iz crijeva. Inulin je polisaharid izoliran iz korijena cikorije, a oligofruktoza se dobiva postupkom enzimatske hidrolize inulina. Klinički je dokazano da prebiotici inulin i oligofruktoza potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u probavnom sustavu i pospješuju apsorpciju kalcija iz mlijeka.

Što su omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline su dugolančane, polinezasićene masne kiseline koje imaju velik utjecaj na zdravlje pozitivnim djelovanjem na kardiovaskularni sustav. Najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina je morska riba.

U kojim slučajevima preporučamo trajno mlijeko Omega 3?

Dukat trajno mlijeko Omega 3 preporuča se kao prevencija pojave kardiovaskularnih oboljenja.
Pomaže sniženju razine triglicerida u krvi, smanjuje opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka te djeluje na sniženje krvnog tlaka. Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi RH potvrdilo je učinkovitost trajnog mlijeka Omega 3 podržavši zdravstvenu tvrdnju proizvoda "Pomaže očuvanju zdravlja srca i krvnih žila".

Preporuča li se djeci i mladima punomasno ili obrano mlijeko?

Djeci i mladima preporuča se punomasno mlijeko. Mlijeko je jedna od najuravnoteženijih namirnica s obzirom na sadržaj hranjivih tvari koje su nužne za normalan rast i razvoj organizma. Redovitom konzumacijom osiguravaju se visokovrijedni proteini, kalcij i vitamini. Obrana mlijeka preporučuju se odraslima za održavanje i regulaciju tjelesne težine ili kod različitih zdravstvenih tegoba.

Kod kojih tegoba preporučamo mlijeko Lagano jutro?

Trajno mlijeko Lagano jutro preporuča se potrošačima s intolerancijom na mliječni šećer laktozu. Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera - laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti ili potpuno prestati pa takve osobe ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. Upravo toj skupini potrošača namijenjeno je mlijeko Lagano jutro sa 92% smanjenim udjelom laktoze u odnosu na obično mlijeko.

Kako je uklonjena laktoza iz mlijeka Lagano jutro?

Laktoza iz mlijeka Lagano jutro razgrađena je uz pomoć enzima laktaze do jednostavnih šećera glukoze i galaktoze tijekom proizvodnog procesa i na taj je način olakšana probava mlijeka potrošačima sa intolerancijom laktoze.

Ima li mlijeko Lagano jutro dodanog šećera, smiju li ga konzumirati dijabetičari?

Mlijeko Lagano jutro ima slatkast okus zbog toga što je mliječni šećer laktoza razgrađen do jednostavnih šećera glukoze i galaktoze, koji su mnogo slađi od laktoze. Potrošači s dijabetesom mogu konzumirati mlijeko Lagano jutro jer ne sadrži dodani šećer, nego samo mliječni šećer.

Što je LGG?

LGG (lat. Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103) je bakterija mliječno kiselog vrenja koju oko 8% ljudi ima u sastavu svoje normalne crijevne mikroflore. Mikrobiolozi profesori Goldin i Gorbach izolirali su LGG iz probavnog trakta zdravog čovjeka i nazvali ga LGG po prvim slovima njihovih prezimena (GG).

Što sadrži b.Aktiv LGG?

Svako pakiranje b.Aktiva LGG sadrži 107 CFU (broj živih stanica mikroorganizama) LGG-a/ g proizvoda. Linija b.Aktiv LGG proizvoda sadrži vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te antioksidans vitamin E. U 100g proizvoda prisutno je 0,21mg vitamina B6 odnosno 1,8mg vitamina E čime se zadovoljava 15% preporučenih dnevnih unosa spomenutih vitamina.

Sadrže li b.Aktiv LGG proizvodi gluten?

b.Aktiv LGG proizvodi ne sadrže gluten i pogodni su za svakodnevnu prehranu bolesnika s celijakijom.

Što je sukraloza koju koristimo u proizvodima ab kultura?

Sukraloza je sladilo koje koristimo u aromatiziranim, voćnim okusima ab kulture. Sukraloza je jedino sladilo proizvedeno od običnog šećera i 600 je puta slađe od njega. Nema energetske vrijednosti, nema utjecaja na lučenje inzulina i na metabolizam ugljikohidrata.

Sadrže li Sensia proizvodi kalcij?

Sensia proizvodi sadrže 120 mg kalcija u 100g proizvoda čime zadovoljavate 15% preporučenog dnevnog unosa kalcija odnosno konzumacijom 330g Sensije osigurat ćete 50% preporučenog dnevnog unosa kalcija.

Što je SenSia?

Dukat SenSia je linija fermentiranih mliječnih proizvoda s dodatkom probiotičke mljekarske kulture Bifidus Naturalis, koja na prirodan način regulira probavu.

Što je Bifidus Naturalis?

Bifidus Naturalis je komercijalni naziv za mikroorganizam Bifidobacterium animalis ssp. lactis.

Što sadrži SenSia?

Svako pakiranje SenSie sadrži 107 CFU  (broj živih stanica mikroorganizama) mljekarske kulture Bifidus Naturalis / g proizvoda.

U koje doba dana se preporuča konzumirati SenSiu?

Dukat SenSia može se konzumirati u bilo koje doba dana, prije ili nakon obroka.

Nakon koliko vremena se osjeti djelovanje SenSie?

Djelovanje SenSia proizvoda je individualno. Kod većine se potrošača, uz redovitu konzumaciju SenSie, uravnoteženu i raznovrsnu prehranu te zdrav način života, moguće poboljšanje probavne funkcije može očekivati unutar dva do tri tjedna svakodnevne konzumacije proizvoda.

Koji se Dukatovi proizvodi preporučaju za doprinos funkciji probave, a koji za doprinos funkciji imuniteta?

Kalcij prisutan u SenSia liniji proizvoda doprinosi normalnoj funkciji probave. Linija b.Aktiv LGG proizvoda sadrži vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te antioksidans vitamin E.

Smiju li SenSia proizvode konzumirati dijabetičari?

Potrošačima koji boluju od dijabetesa preporučamo SenSiju okusa natur.
Voćni okusi iz linije SenSia proizvoda sadrže šećer.

Sadrži li SenSia gluten?

Gluten ne sadrže proizvodi SenSia natur 6x125 g, 330 g i 1 kg te SenSia jabuka, kruška, grožđe 330 g. Ostali proizvodi iz linije SenSia sadrže gluten, što je naznačeno na deklaraciji proizvoda na način da su sastojci koji uzrokuju alergije ili intolerancije istaknuti masnim slovima.

Smiju li SenSiu konzumirati djeca?

SenSia se može početi davati djeci u dobi od 1 godine.

Smije li se SenSia konzumirati kontinuirano i ima li štetne posljedice na organizam?

SenSia proizvodi mogu se svakodnevno konzumirati, uz uravnoteženu i raznovrsnu prehranu te zdrav način života. Detalji o preporučenim dnevnim unosima kalcija naznačeni su na deklaracijama SenSia proizvoda.

Kako pravilno postupati s vrhnjem da se dobije dobar šlag?

Vrhnje za šlag preporuča se čuvati na temperaturi do +4 ºC minimalno 8 sati, a onda ga istući električnom miješalicom u uskoj, visokoj posudi.

Proizvode li se sirevi od sirovog ili pasteriziranog mlijeka? 

Svi se sirevi robnih marki Dukat i Sirela proizvode od pasteriziranog mlijeka.

Koristimo li u proizvodnji sireva sirila životinjskog podrijetla?

U proizvodnji Dukat i Sirela sireva koriste se isključivo sirila mikrobnog podrijetla. Sirevi robnih marki Dukat i Sirela pogodni su za vegetarijansku prehranu.

Od čega se proizvodi maslac?

Dukat maslac I klase proizvodi se od pasteriziranog slatkog vrhnja. Ne sadrži nikakve aditive kako je regulirano odredbma Pravilnika o prehrambenim aditivima N.N. 62/10.

Koji je sadržaj mliječne masti u Dukat maslacu I. klase?

Dukat maslac I. klase sadrži minimalno 82% mliječne masti, tj. 82 g mliječne masti u 100 g maslaca.

Što je modificirani škrob?

Modificirani škrob je prirodni škrob kojem su fizikalnim i kemijskim metodama poboljšana tehnološka svojstva npr. svojstvo vezanja vode.