Oznaka "Hrvatski EKO proizvod"

Lead photo

Jedino Dukat BIO mlijeko danas nosi oznaku "Hrvatski EKO proizvod", koja predstavlja garanciju da je proizvod proizveden sukladno propisima o ekološkoj proizvodnji.

Oznaka "Hrvatski EKO proizvod" potrošaču predstavlja potvrdu da su proizvodi koji nose spomenutu oznaku proizvedeni sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, da su pod stručnom kontrolom te da je za njih izdana Potvrdnica, dokument koji predstavlja garanciju da su označeni proizvodi proizvedeni sukladno propisanim temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju.

Dukat BIO mlijeko trajno je mlijeko proizvedeno prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje, koja su regulirana Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda te je danas jedino mlijeko koje nosi oznaku "Hrvatski EKO proizvod".

Oznaku "Hrvatski EKO proizvod" proizvođačima dodjeljuju od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ovlaštena kontrolna tijela, odnosno nadzorne stanice. Nadalje, resorno ministarstvo ovlašćuje stručne laboratorije sa svrhom vršenja kontinuirane kontrole nad ekološkom proizvodnjom.

Kako prepoznati EKO proizvod?
Znak "Hrvatski EKO proizvod" okruglog je oblika i zelene je boje. Ispod gornjeg dijela ruba ispisana je, zelenim slovima na bijeloj podlozi, riječ "HRVATSKI", a iznad donjeg dijela ruba, zelenim slovima, riječ "PROIZVOD". Između natpisa nalazi se zelena točka s lijeve i desne strane. U sredini znaka nalazi se krug zelene boje u kojemu je bijelim slovima ispisana riječ "EKO".