Najčešća pitanja i odgovori o Dukat BIO mlijeku

Sve što želite znati o BIO mlijeku i što točno znači oznaka "Hrvatski EKO proizvod" pročitajte ovdje.
Najčešća pitanja i odgovori o Dukat BIO mlijeku

Što je to BIO mlijeko?
Dukat BIO mlijeko trajno je mlijeko proizvedeno prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje, koja su regulirana Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, NN 139/2010. Dukat BIO mlijeko proizvedeno je na hrvatskim mliječnim farmama certificiranim za ekološku proizvodnju mlijeka.

Jesu li BIO, EKO i organski proizvodi jedno te isto? Što znači BIO?
"BIO", "organsko" i "EKO" oznake su koje mogu nositi proizvodi koji su proizvedeni prema strogim propisima i načelima ekološke poljoprivrede, koja su regulirana Zakonom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, NN 139/2010. Spomenuti Zakon usklađen je s legislativom Europske unije.

U čemu je vrijednost BIO mlijeka?
Dukat BIO mlijeko proizvodi se u skladu s načelima ekološke poljoprivrede, koja ima pozitivne učinke na zdravlje i plodnost tla, čistoću vode, zraka i biološku raznolikost.
Odabirom ekoloških proizvoda, pa tako i Dukat BIO mlijeka, iskazujemo visok stupanj ekološke osviještenosti te dajemo važan, osobni doprinos preobrazbi konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivredu u Hrvatskoj. Preobrazba svakog hektara zemlje u ekološki obrađivano tlo, zalog je bolje budućnosti nas i naše djece.

Što predstavlja oznaka "Hrvatski EKO proizvod"?
Oznaka "Hrvatski EKO proizvod" potrošaču predstavlja garanciju da je proizvod proizveden sukladno načelima i propisima ekološke proizvodnje. Oznaku "Hrvatski EKO proizvod" proizvođačima izdaju kontrolna tijela odnosno  nadzorne stranice, ovlaštene od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Dobivanje oznake "Hrvatski EKO proizvod" povezano je s cijelim sustavom kako proizvodnje tako i stručnog nadzora te certifikacije.
Pravo na korištenje znaka "Hrvatski EKO proizvod" na svojim proizvodima imaju proizvođači koji su od pravne osobe za postupak potvrđivanja ishodili dokument zvan Potvrdnica, koja se izdaje na period od jedne godine te  uz deklaraciju potvrđuje ekološku porijeklo i kvalitetu proizvoda.
Resorno je ministarstvo ovlastilo nadzorne stanice, pravne osobe i laboratorije u svrhu kontrole nad ekološkom proizvodnjom.

Nosi li BIO mlijeko oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi"?
Sva Dukat mlijeka, svježa, trajna i BIO mlijeko, ponosno nose oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi" dodijeljeno od strane Hrvatske poljoprivredne agencije, koja predstavlja garanciju domaćeg porijekla i kvalitete mlijeka.
Mlijeko iz ekološkog uzgoja otkupljujemo od hrvatskih proizvođača mlijeka, s mliječnih farmi smještenih na području Slavonije. Ponosni smo da su upravo prve ekološke mliječne farme one Dukatovih kooperanata.
Primarna odrednica društveno odgovornog poslovanja Dukata jest poticanje proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te otkup i prerada mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama.

S čime se hrane krave koje daju BIO mlijeko?
Ekološka proizvodnja mlijeka podrazumijeva kompleksan sustav uzgoja mliječnih krava baziran na strogim načelima i propisima ekološke proizvodnje. Mliječne farme certificirane za ekološku proizvodnju mlijeka predstavljaju zatvoreni, agro-ekosustav u kojem se odvija niz procesa; od ekološke biljne proizvodnje za prehranu životinja, proizvodnje prirodnih fertilizatora tla, ekološke i cjelovite prehrane životinja do u konačnici proizvodnje mlijeka iz ekološkog uzgoja. Mliječne krave u ekološkoj proizvodnji mlijeka hrane se cjelovitom, organskom hranom, proizvedenom prema načelima ekološke biljne proizvodnje.

Jesu li kriteriji proizvodnje BIO mlijeka jednaki kao i u zemljama EU?
Zakonska legislativa Republike Hrvatske usklađena je s onom u zemljama Europske Unije.

Što znači broj koji je otisnut na ambalaži?
Broj HR-EKO-02, koji se nalazi ispod oznake Hrvatski EKO proizvod, kodni je broj Prve ekološke stanice, kontrolnog tijela ovlaštenog za certificiranje i kontrolu subjekata registriranih za ekološku proizvodnju.
Broj 00488/0411-1238, otisnut ispod oznake roka trajanja Dukat BIO mlijeka, broj je Potvrdnice o upisu KIM Mljekare Karlovac u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Na koji način točno proizvodnja BIO mlijeka pozitivno utječe na okoliš?
Otkupom i preradom mlijeka iz ekološkog uzgoja od strane Dukata te odabirom Dukat BIO mlijeka od strane potrošača, zajednički potičemo preobrazbu konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju, koja pozitivno utječe na zdravlje i plodnost tla, čistoću traka, voda i bilošku raznolikost.
Više informacija o ekološkoj poljoprivredi možete pronaći na internetskim stranicama Prve ekološke stanice,  kontrolnog tijela ovlaštenog za certificiranje i kontrolu subjekata registriranih za ekološku proizvodnju - prvaekoloska.hr, odnosno u Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (NN 139/10) te  pripadajućim pravilnicima.