Vichyssoise – hladna francuska juha od poriluka i krumpira

Vichyssoise je gusta kremasta juha od poriluka i krumpira s vrhnjem. Unatoč francuskom nazivu, oko njezinog pravog podrijetla stručnjaci se spore te je jedni smatraju francuskom, a drugi američkom kreacijom. Ova juha se tradicionalno poslužuje hladna i idealan je obrok za vruće ljetne dane.

Cukar_hladna francuska juha_jelo

1. Poriluk operite i narežite na tanke kolutiće, za ovu juhu vam trebaju samo bijeli dijelovi biljke i oni najsvjetliji zeleni.
2. Krumpire ogulite, operite i narežite na kockice.
3. U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na njemu pirjajte pripremljeni poriluk. Lagano ga pirjajte pazeći da ne zagori, a ako je potrebno dolijte i malo vode.
4. Kada poriluk povene dodajte krumpir i majčinu dušicu te nastavite pirjati još pet minuta.
5. Prelijte sve pilećim temeljcem, dodajte dobar prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte dok krumpir potpuno ne omekša.
6. Kuhanu juhu štapnim mikserom pretvorite u kremu.
7. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, malo papra te po potrebi još soli. Kratko prokuhajte te maknite s vatre.
8. Juhu prvo ohladite do sobne temperature, a potom u hladnjaku.
9. Poslužite ju hladnu uz malo nasjeckanog poriluka ili uz priloge po želji.

1. Poriluk operite i narežite na tanke kolutiće, za ovu juhu vam trebaju samo bijeli dijelovi biljke i oni najsvjetliji zeleni.

2. Krumpire ogulite, operite i narežite na kockice.

3. U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na njemu pirjajte pripremljeni poriluk. Lagano ga pirjajte pazeći da ne zagori, a ako je potrebno dolijte i malo vode.

4. Kada poriluk povene dodajte krumpir i majčinu dušicu te nastavite pirjati još pet minuta.

5. Prelijte sve pilećim temeljcem, dodajte dobar prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte dok krumpir potpuno ne omekša.

6. Kuhanu juhu štapnim mikserom pretvorite u kremu.

7. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, malo papra te po potrebi još soli. Kratko prokuhajte te maknite s vatre.

8. Juhu prvo ohladite do sobne temperature, a potom u hladnjaku.

9. Poslužite ju hladnu uz malo nasjeckanog poriluka ili uz priloge po želji.

Recept: Cukar

 

Vichyssoise – hladna francuska juha od poriluka i krumpira
Sastojci:
3 velika poriluka
500 g krumpira
1 žlica maslinovog ulja
1 žličlica Dukat maslaca
1 žličica majčine dušice
600 ml pilećeg temeljca
malo soli i papra
200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
½ žličice naribanog muškatnog oraščića