Torta s jagodama

Nijedan blagdanski stol nije potpun bez raskošne torte. U sezoni jagoda jedino je ispravno da one budu njen glavni sastojak. Kako ova torta ne bi bila predvidljiva u njoj se krije puno badema te mirisnog začina tonka.

 

Priprema biskvita:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
2. Tucite bjelanjke  električnim mikserom dok se ne počnu pjeniti, ali da i dalje ostanu mekani.
3. Dodajte šećer, jednu po jednu žličicu i svaki put dobro izmiješajte mikserom.
4. Pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.
5. Pomiješajte bademe i šećer u prahu u drugoj zdjeli pa dodajte cijela jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se ne udvostruči volumen.
6. Umiješajte brašno, potom nježno umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Lagano, po rubu posude, ulijte Dukat maslac i umiješajte.
7. Izlijte smjesu na pripremljeni lim i pecite 35 – 40 minuta, dok ne uhvati zlatnu boju i čačkalica kojom isprobavate tijesto iz njega ne izađe čista.
8. Izvadite iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednaka dijela.
Priprema kreme:
1. Pomiješajte Dukat mlijeko i naribano zrno tonke u loncu debljeg dna te zagrijte do točke vrenja pa maknite s vatre.
2. Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i gustin te sve dobro izmiješajte. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
3. Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.
4. Kad se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro je ohladite.
5. Dukat maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.
6. Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.
Slaganje i aranžiranje torte:
1. Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje, a oko nje stavite obruč za torte. Premažite prvu koru polovicom žute kreme te po njoj poslažite dio narezanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.
2. Drugu koru premažite ostalom kremom pa i na nju poslažite narezane jagode kao i kod prve kore. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.
3. Odložite tortu u hladnjak barem pola sata kako bi se krema dobro stegnula.
4. Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka, pažljivo odstranite obruč za torte pa je cijelu premažite tučenim Brzo & Fino šlagom. Možete je premazati u debljem sloju ili je naprosto ostaviti 'golu'.
5. Na vrh poslažite nekoliko cijelih jagoda. Ili poslažite narezane jagode u nekom zgodnom uzorku.
6. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

Torta s jagodama

Priprema biskvita:

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.

2. Tucite bjelanjke  električnim mikserom dok se ne počnu pjeniti, ali da i dalje ostanu mekani.

3. Dodajte šećer, jednu po jednu žličicu i svaki put dobro izmiješajte mikserom.

4. Pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.

5. Pomiješajte bademe i šećer u prahu u drugoj zdjeli pa dodajte cijela jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se ne udvostruči volumen.

6. Umiješajte brašno, potom nježno umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Lagano, po rubu posude, ulijte Dukat maslac i umiješajte.

7. Izlijte smjesu na pripremljeni lim i pecite 35 – 40 minuta, dok ne uhvati zlatnu boju i čačkalica kojom isprobavate tijesto iz njega ne izađe čista.

8. Izvadite iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednaka dijela.

 

Priprema kreme:

1. Pomiješajte Dukat mlijeko i naribano zrno tonke u loncu debljeg dna te zagrijte do točke vrenja pa maknite s vatre.

2. Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i gustin te sve dobro izmiješajte. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.

3. Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.

4. Kad se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro je ohladite.

5. Dukat maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.

6. Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.

 

Slaganje i aranžiranje torte:

1. Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje, a oko nje stavite obruč za torte. Premažite prvu koru polovicom žute kreme te po njoj poslažite dio narezanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.

2. Drugu koru premažite ostalom kremom pa i na nju poslažite narezane jagode kao i kod prve kore. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.

3. Odložite tortu u hladnjak barem pola sata kako bi se krema dobro stegnula.

4. Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka, pažljivo odstranite obruč za torte pa je cijelu premažite tučenim Brzo & Fino šlagom. Možete je premazati u debljem sloju ili je naprosto ostaviti 'golu'.

5. Na vrh poslažite nekoliko cijelih jagoda. Ili poslažite narezane jagode u nekom zgodnom uzorku.

6. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

 

 

Torta s jagodama

Sastojci za biskvit:

3 bjelanjka
15 g šećera
prstohvat soli
100 g mljevenih badema
100 g šećera u prahu
3 cijela jaja
30 g brašna
30 g Dukat maslaca, otopljenog
Sastojci za kremu:
300 ml Dukat punomasnog mlijeka
na vrh noža šećera
50 g ribanog zrna tonke
50 g šećera
3 žumanjka
30 g gustina
prstohvat soli
100 g Dukat maslaca

 

Sastojci za slaganje i premazivanje torte:
300 g jagoda, narezanih
200 ml Brzo & Fino vrhnja za šlag