Torta s Dukatosom i jagodama

Ova  lagana i osvježavajuća tortica idealna je za tople dane, posebno u sezoni jagoda. Najbolje ju je pripremiti ranije i ostaviti u hladnjaku barem 4-5 sati ili preko noći. Volite li nježne, voćne deserte, ovo je pravi izbor za vas.

 

Priprema biskvita:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
2. Tucite bjelanjke  električnim mikserom dok se ne počnu pjeniti, ali da i dalje ostanu mekani.
3. Dodajte šećer, jednu po jednu žličicu i svaki put dobro izmiješajte mikserom.
4. Pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.
5. Pomiješajte bademe i šećer u prahu u drugoj zdjeli pa dodajte cijela jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se ne udvostruči volumen.
6. Umiješajte brašno, potom nježno umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Lagano, po rubu posude, ulijte Dukat maslac i umiješajte.
7. Izlijte smjesu na pripremljeni lim i pecite 35 – 40 minuta, dok ne uhvati zlatnu boju i čačkalica kojom isprobavate tijesto iz njega ne izađe čista.
8. Izvadite iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednaka dijela.
Priprema kreme:
1. Pomiješajte Dukat mlijeko i naribano zrno tonke u loncu debljeg dna te zagrijte do točke vrenja pa maknite s vatre.
2. Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i gustin te sve dobro izmiješajte. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
3. Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.
4. Kad se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro je ohladite.
5. Dukat maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.
6. Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.
Slaganje i aranžiranje torte:
1. Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje, a oko nje stavite obruč za torte. Premažite prvu koru polovicom žute kreme te po njoj poslažite dio narezanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.
2. Drugu koru premažite ostalom kremom pa i na nju poslažite narezane jagode kao i kod prve kore. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.
3. Odložite tortu u hladnjak barem pola sata kako bi se krema dobro stegnula.
4. Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka, pažljivo odstranite obruč za torte pa je cijelu premažite tučenim Brzo & Fino šlagom. Možete je premazati u debljem sloju ili je naprosto ostaviti 'golu'.
5. Na vrh poslažite nekoliko cijelih jagoda. Ili poslažite narezane jagode u nekom zgodnom uzorku.
6. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

Dukatos torta od jagoda - recept

Priprema biskvita:

1. Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice namastite i pospite s malo brašna. Pećnicu zagrijte na 200 °C.

2. Bjelanjke malo posolite i izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 25 g šećera.

3. Žumanjke i preostalih 25 g šećera pjenjačom miješajte dok ne posvijetle. Žumanjcima dodajte snijeg od bjelanjaka lagano, ručno miješajući.

4. Pomiješajte brašno s mljevenim bademima pa u smjesu od jaja lagano lopaticom naizmjence umiješajte smjesu od brašna i otopljeni Dukat maslac.

5. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 10-ak minuta na 200 °C.

6. Pečeni biskvit ohladite i poškropite s malo voćnog likera ili mlijekom.

Priprema kreme:

7. Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.

8. U posudu s Dukatosom dodajte naribanu koricu limete, vanilin šećer i šećer u prahu pa kratko izmiksajte.

9. Želatinu otopite u malo Brzo & Fino vrhnja za šlag pa brzo umiješajte u kremu od Dukatosa te na kraju dodajte preostalo tučeno vrhnje.

10. Jagode operite, očistite i narežite na veće komade. Dio jagoda rasporedite po biskvitu, a preostalim narezanim jagodama obložite kalup tako da prerezani dio bude što priljubljeniji kalupu. Preko jagoda nanesite kremu i poravnajte špatulom. Stavite u hladnjak i ostavite da se hladi najmanje 4-5 sati ili tijekom noći.

11. Ohlađenu tortu ukrasite šlagom i jestivim cvijećem te po želji pospite kokosovim brašnom.

Recept: Cookam i guštam

 

 

Torta s Dukatosom i jagodama

 

Sastojci za biskvit:
2 jaja
mali prstohvat soli
50 g šećera
30 g oštrog brašna
30 g mljevenih badema
20g otopljenog Dukat maslaca
malo voćnog likera
Sastojci za kremu:
450 g Dukatosa natur
15 g bourbon vanilija šećera
150 g šećera u prahu
naribana korica limete
15 g želatine
500 ml Brzo & Fino vrhnja za šlag
500 g jagoda