Torta od ljubičastog batata i Dukat čvrstog jogurta

Batat ili slatki krumpir najčešće viđamo u slanim kombinacijama. Slatkom okusu batata ipak smo dodali još malo šećera i sve izbalansirali osvježavajućim Dukat čvrstim jogurtom koji je zvijezda ovog recepta.

Kulinarski savjet

Ljubičasta verzija batata, koja je nova na našim tržnicama, posebno je aromatična, no tortu možete pripremiti i s narančastim batatom.
...

  1. Batate dobro operite i izbodite vilicom. Pecite ih jedan sat u pećnici zagrijanoj na
    190 °C. Kada su pečeni, mekani su i vilica kroz njih lako prolazi.
  2. Kekse usitnite i pomiješajte s rastopljenim Dukat maslacem. Dobro ih utisnite u kalup i pecite 10 minuta na 190 °C.
  3. Ispečeni batat otvorite i žlicom izvadite pečeno meso. Trebali biste dobiti oko 500 g čistog batata. Stavite ga u posudu i usitnite štapnim mikserom.
  4. Rastvorite mahunu vanilije i nožem ostružite sadržaj mahune te ga dodajte batatu zajedno sa šećerom i Galbani ricottom. Sve zajedno miješajte mikserom da se sjedini. Potom dodajte jedno po jedno jaje.
  5. Kada je smjesa dobro povezana dodajte Dukat čvrsti jogurt i 40 g brašna i kratko izmiješajte. Smjesu možete pripremiti i u multipraktiku, dodajući sastojke po navedenom redoslijedu.
  6. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup s podlogom od keksa i pecite 1 sat na 160 °C. U pećnicu smjestite i vatrostalnu posudu s vodom koja će isparavati tijekom pečenja.
  7. Kada je torta gotova sredina bi još trebala biti blago drhtava. Ostavite da se hladi u ugašenoj pećnici, a potom i najmanje par sati u hladnjaku.
  8. Ohlađenu tortu ukrasite sezonskim voćem po želji te servirajte uz Brzo & Fino tučeno  vrhnje za šlag.

Recept: http://cookingwiththecat.tumblr.com/

 

Torta od ljubičastog batata i Dukat čvrstog jogurta
2 veća ljubičasta batata (ispečena i očišćena masa bi trebala biti 500 g)
250 g tamnog keksa
100 g Dukat maslaca
140 g šećera
600 g Galbani ricotte
1 mahuna vanilije
4 jaja
2 Dukat čvrsta jogurta (400 g)
40 g glatkog brašna
po želji sezonsko voće
200 ml Brzo & Fino vrhnja za šlag (za posluživanje)