Rižoto sa Sirela Ribancem i pivom

Posebnost ovog rižota je u pivu koje se koristi umjesto temeljca i koje se svojim okusom jako lijepo nadopunjuje s okusom Ribanca. Radi se o laganom rižotu koji možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao prilog uz omiljeno mesno jelo.

Kulinarski savjet

Tajna dobrog rižota je u tekućini kojom zalijevamo rižu. Obično je to temeljac, a u našem slučaju mješavina piva i vode. Tekućina mora stalno lagano ključati kako bi bila iste temperature kao i riža, u suprotnom se smanjuje temperatura i usporava se proces kuhanja riže.

Rizoto sa Sirela Ribancem i pivom

1.Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite.  Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.
2.U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.
3.U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.
4.Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.
5.Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.
6.Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.

1. Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite.  Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.

2. U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.

3. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.

4. Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.

5. Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.

6. Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.

Recept: O slanom i slatkom.

Rižoto sa Sirela Ribancem i pivom
250 g riže carnaroli ili arborio
100 g Sirela Ribanca
330 ml svijetlog piva
450 ml vode
2 ljutike
2 režnja češnjaka
2 grančice timijana
1 paketić šafrana
30 g Dukat maslaca
malo soli i papra
malo maslinova ulja
za čips od Ribanca:
dva tri prstohvata svježe ribanog Sirela Ribanca