Proljetna bijela pizza s Galbani mascarponeom

U ovoj proljetnoj pizzi baza je nešto neobičnija, sastoji se od bogatog i kremastog Galbani mascarponea, koji joj daje bijelu podlogu, tako da sve svježe sezonske namirnice bolje dođu do izražaja.

Kulinarski savjet

Tijesto s tradicionalnim talijanskim brašnom za pizzu, tipom 00 potrebno je umijesiti barem dan prije nego ćete ju peći. Sličnu pizzu možete pripremiti i s vašim omiljenim tijestom za pizzu, preteći samo recept za nadjev.

Bijela pizza s Galbani mascarponeom

 

1. U mlakoj vodi otopite žličicu šećera i svježi kvasac i ostavite par minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, napravite udubinu u sredini i dodajte sol. Ulijte smjesu s kvascem i vilicom postepeno unoseći sve više brašna s rubova udubine. Kada se sve to povezalo, ručnim mikserom s nastavcima za tijesto mijesite tijesto 10-ak minuta. Ako je tijesto preljepljivo dodajete mu još malo brašna, žlicu po žlicu dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto podijelite u dvije jednake kugle, stavite u odvojene posude s poklopcem i ostavite u hladnjaku do sutra. Sljedeći dan, dva sata prije nego ćete peći pizzu, izvadite tijesto na sobnu temperaturu. Uz dodatak malo brašna premijesite ga natrag u oblik kugle i ostavite da se diže, pokriveno poklopcem.
2. Za to vrijeme pripremite nadjev za pizzu. U Galbani mascarpone dodajte malo soli i žličicu origana te promiješajte. Galbani mozzarellu natrgajte na komade. Pripremite sezonske namirnice: gljive narežite na ploške i kratko prodinstajte na malo maslinova ulja da puste višak vode. Nadjev za pizzu može biti kombinacija raznog povrća, bitno je samo ne pretrpati pizzu prije pečenja tako da se ravnomjerno ispeče. U ovom receptu koristila sam šampinjone, šparoge, medvjeđi luk prije pečenja i kombinaciju bosiljka, mladog luka, mikrozelenja i jestivog cvijeća nakon pečenja.
3. Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu (275 °C) te pleh na kojem ćemo peći pizzu ostavite u pećnici da se zagrije. Nakon što je tijesto lijepo naraslo pažljivo ga premjestite na papir za pečenje i ručno ga razvucite u krug kojem su rubovi malo deblji. Namažite ga polovicom smjese s Galbani mascarponeom, posložite pola natrgane Galbani mozzarelle, gljive, šparoge i medvjeđi luk.
4. Pažljivo izvucite zagrijani pleh, premjestite papir za pečenje s pizzom na njega i stavite u sredinu pećnice. U ovako vrućoj pećnici pizza se jako brzo ispeče pa pažljivo pratite.  Za otprilike 10 minuta pizza će biti gotova. Rubovi bi joj trebali dobiti lijepu boju, a dno bi trebalo biti potpuno čvrsto i hrskavo. Isto ponovite s drugom pizzom.
5. Na gotove pizze dodajte svježi bosiljak, mikrozelenje ili salaticu (rikula je također sjajan izbor) i maćuhice da upotpunite proljetnu temu.

1. U mlakoj vodi otopite žličicu šećera i svježi kvasac i ostavite par minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, napravite udubinu u sredini i dodajte sol. Ulijte smjesu s kvascem i vilicom postepeno unoseći sve više brašna s rubova udubine. Kada se sve to povezalo, ručnim mikserom s nastavcima za tijesto mijesite tijesto 10-ak minuta. Ako je tijesto preljepljivo dodajete mu još malo brašna, žlicu po žlicu dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto podijelite u dvije jednake kugle, stavite u odvojene posude s poklopcem i ostavite u hladnjaku do sutra. Sljedeći dan, dva sata prije nego ćete peći pizzu, izvadite tijesto na sobnu temperaturu. Uz dodatak malo brašna premijesite ga natrag u oblik kugle i ostavite da se diže, pokriveno poklopcem.

2. Za to vrijeme pripremite nadjev za pizzu. U Galbani mascarpone dodajte malo soli i žličicu origana te promiješajte. Galbani mozzarellu natrgajte na komade. Pripremite sezonske namirnice: gljive narežite na ploške i kratko prodinstajte na malo maslinova ulja da puste višak vode. Nadjev za pizzu može biti kombinacija raznog povrća, bitno je samo ne pretrpati pizzu prije pečenja tako da se ravnomjerno ispeče. U ovom receptu koristila sam šampinjone, šparoge, medvjeđi luk prije pečenja i kombinaciju bosiljka, mladog luka, mikrozelenja i jestivog cvijeća nakon pečenja.

3. Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu (275 °C) te pleh na kojem ćemo peći pizzu ostavite u pećnici da se zagrije. Nakon što je tijesto lijepo naraslo pažljivo ga premjestite na papir za pečenje i ručno ga razvucite u krug kojem su rubovi malo deblji. Namažite ga polovicom smjese s Galbani mascarponeom, posložite pola natrgane Galbani mozzarelle, gljive, šparoge i medvjeđi luk.

4. Pažljivo izvucite zagrijani pleh, premjestite papir za pečenje s pizzom na njega i stavite u sredinu pećnice. U ovako vrućoj pećnici pizza se jako brzo ispeče pa pažljivo pratite.  Za otprilike 10 minuta pizza će biti gotova. Rubovi bi joj trebali dobiti lijepu boju, a dno bi trebalo biti potpuno čvrsto i hrskavo. Isto ponovite s drugom pizzom.

5. Na gotove pizze dodajte svježi bosiljak, mikrozelenje ili salaticu (rikula je također sjajan izbor) i maćuhice da upotpunite proljetnu temu.

Recept: Cooking With The Cat

Proljetna bijela pizza s Galbani mascarponeom
300 g brašna tip 00
1 žličica soli
1/4 svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 dl mlake vode
250 g Galbani mascarponea
1 žličica origana
125 g Galbani mozzarelle di latte di bufala
<tr>
<td>125 g</td>
<td>Galbani mozzarelle di latte di bufala</td>
</tr>
po želji
sezonske namirnice:

gljive, šparoge, mladi luk, medvjeđi luk, bosiljak, mladi špinat, mikrozelenje