Pita od višanja

Sezonska, ljetna i neodoljiva! Ova pita osvaja divnim, bogatim nadjevom, ali i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, breskvama ili drugim omiljenim voćem.

Kulinarski savjet

Tijesto za pite treba mijesiti vrlo kratko, kako ne bi postalo žilavo, a sastojci moraju biti hladni. Prije pečenja tijesto treba odležati barem 30 minuta u hladnjaku.

Cookam-i-gustam_pita_jelo

1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

2. Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.
3. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.
4. Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.
5. Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.
6. Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.

1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

2. Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.

3. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.

4. Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.

5. Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.

6. Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.

Recept: Cookam i guštam

 

Pita od višanja
Za tijesto
400 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1/2 žličice soli
3 žlice šećera u prahu
250 g Dukat maslaca
naribana korica 1 limuna ili limete
2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
1 kg višanja
150 g šećera
1/2 vrećice bourbon vanilija šećera
malo cimeta
sok 1 limuna ili limete
2 žlice škrobnog brašna / gustina
malo soka od višanja i vode
Za premazivanje
1 jaje + žlica vode
1 žlica šećera