Pavlova sa šlagom i šumskim voćem

Ova je torta nastala davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća u čast slavne ruske balerine Ane Pavlove. Nježna i jednostavna, brzo je postala omiljena diljem svijeta.

Kulinarski savjet

Pavlovu možemo nadjenuti raznim sezonskim voćem i uživati u svim njezinim licima.
Pećnicu zagrijte na 120°C.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg. U snijeg od bjelanjaka postupno dodajte šećer, miješajući između svakog dodavanja. Nastavite miksati još par minuta odnosno dok se šećer potpuno ne otopi a zatim dodajte ocat i gustin.
Još kratko promiješajte, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
Lim obložite papirom za pečenje. U svaki kut lima nanesite malo smjese od bjelanjaka kako bi se papir prilijepio za lim.
Smjesu od bjelanjaka sada prebacite na obloženi lim i oblikujte u krug promjera oko 20 cm.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat i 30 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Pečena podloga, kora od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.
Dobro ohlađeno vrhnje za šlag miješajte električnim mikserom, dodajte šećer u prahu i vaniliju pa još kratko miksajte pazeći da ne prelupate šlag.
Voće operite i očistite.
Na ohlađenu beze koru nanesite šlag, zatim voće i na kraju po želji pospite šećerom upavlova_receptpavlova_receptpra

 

pavlova_recept

1. Pećnicu zagrijte na 120°C.

2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg. U snijeg od bjelanjaka postupno dodajte šećer, miješajući između svakog dodavanja. Nastavite miksati još par minuta odnosno dok se šećer potpuno ne otopi a zatim dodajte ocat i gustin.

3. Još kratko promiješajte, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.

4. Lim obložite papirom za pečenje. U svaki kut lima nanesite malo smjese od bjelanjaka kako bi se papir prilijepio za lim.

5. Smjesu od bjelanjaka sada prebacite na obloženi lim i oblikujte u krug promjera oko 20 cm.

6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat i 30 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.

7. Pečena podloga, kora od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.

8. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

9. Dobro ohlađeno vrhnje za šlag miješajte električnim mikserom, dodajte šećer u prahu i vaniliju pa još kratko miksajte pazeći da ne prelupate šlag.

10. Voće operite i očistite.

11. Na ohlađenu beze koru nanesite šlag, zatim voće i na kraju po želji pospite šećerom u prahu.

Recept: COOKam i guštam

Pavlova sa šlagom i šumskim voćem
5 bjelanjaka (sobne temperature)
prstohvat soli
250 g šećera
1/2 žlica octa
1 žlica škrobnog brašna (gustina)
350 ml Brzo & Fino vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
500 g svježeg voća