Francuska juha od luka

Kultna juha od luka još je jedan od vrhunskih klasika francuske kuhinje. Divne teksture, kremasta, ali i hrskava, okusima bogata i moćna ova je juha tako zasitna da nam može poslužiti i kao glavno jelo.

Francuska juha od luka

 

1. U većoj posudi otopite Dukat maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Kada alkohol ishlapi dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta.
2. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baget narežite na kriške, svaku namažite Dukat maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane.
3. Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim President ementalerom.
4. Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na grill programu, dok se sir ne rastopi.
5. Odmah poslužite.

1. U većoj posudi otopite Dukat maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Kada alkohol ishlapi dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta.

2. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baget narežite na kriške, svaku namažite Dukat maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane.

3. Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim President ementalerom.

4. Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na grill programu, dok se sir ne rastopi.

5. Odmah poslužite.

Recept: COOKam i guštam

Francuska juha od luka
600 g luka
50 g Dukat maslaca
grančica timijana
list lovora
2 češnja češnjaka
1 žlica brašna
po želji sol i papar
150 ml bijelog vina
1 l goveđeg temeljca
nekoliko kriški bageta
150 g President ementalera